Ventileren

Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht erin. Goed ventileren is erg belangrijk. Vochtige en vervuilde lucht in huis kan gezondheidsklachten veroorzaken. Een huis met voldoende frisse lucht is prettiger om in te wonen en is bovendien makkelijker warm te stoken. Het hoeft u dus niet altijd veel extra energie te kosten.

Vocht

Bij activiteiten als koken, douchen, afwassen of de was drogen komt vocht vrij. Ook als er veel mensen in huis zijn, of als u huisdieren of planten heeft, neemt de hoeveelheid vocht toe. Het is belangrijk dit vocht af te voeren, omdat teveel vocht schadelijk is voor uw woning. Er kunnen vocht- en schimmelplekken ontstaan, verf kan afbladderen en behang kan loslaten. Een muffe lucht, ruiten die lang beslagen blijven, vocht- en schimmelplekken zijn signalen dat u huis te vochtig is. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 70%. Door ventilatie zorgt u ervoor dat het vocht uw woning uit kan.

Vervuilde lucht

Allerlei alledaagse activiteiten zorgen voor vervuiling van de lucht in huis. Mensen transpireren en ademen kooldioxide uit. En denk ook aan tabaksrook en brandende kaarsen of klussen in huis zoals verven en lijmen. Ook door een slecht functionerende geiser of een geiser zonder rookgasafvoer kunnen vocht en verbrandingsgassen in de lucht komen. Verder kunnen uit meubels, vloerbedekking en bouwmaterialen schadelijke chemische gassen vrijkomen. U kunt de negatieve effecten van deze stoffen zoveel mogelijk voorkomen door goed te ventileren.

24 uur per dag ventileren

Ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en schone lucht het huis binnenkomt. Het is niet voldoende om af en toe even een raam open te zetten. Tijdelijk luchten van uw huis is niet hetzelfde als ventileren! Voor een gezond binnenklimaat is het noodzakelijk om 24 uur per dag te ventileren. Voor bewoners van goed geïsoleerde (nieuwbouw)huizen is ventileren extra belangrijk. Alle openingen naar buiten zijn immers zo goed mogelijk gedicht, waardoor er minder lucht het huis binnenkomt. Let er dus op dat er voortdurend frisse lucht binnenkomt via de ventilatievoorzieningen.

Hoe kunt u ventileren?

Het is niet nodig om de hele dag uw ramen op te zetten. Wel is het verstandig de ventilatieroosters altijd open te laten. Als u geen roosters heeft kunt u het (klap-) raam een klein stukje open houden. Voor de veiligheid kunt u hier een anti-inbraakstang of een speciaal slot op plaatsen. Als u een mechanisch ventilatiesysteem heeft, moet u deze altijd aan laten staan.

Goede ventilatie en toch schimmel? Meld het bij ons

U kunt zelf dus veel doen om de lucht in uw huis fris te houden. In de meeste gevallen voorkomt u hiermee dat schimmel ontstaat. Heeft u voldoende geventileerd en is er toch schimmel? Dan is er mogelijk een technisch gebrek aan de woning. Heeft u het idee dat dit bij u het geval is? Dan kunt u dit bij ons melden. Gebruik daarvoor het formulier reparatie melden . Een van onze medewerkers komt dan bij u langs om te kijken.

Lefier staat voor wonen

Jong en oud. Studerend, werkend en werkzoekend. Kerngezond en met beperkingen. Iedereen heeft recht op een plek om ‘thuis’ te noemen. Goed wonen betaalbaar maken en houden, daar zetten wij ons elke dag voor in. Dat doen we samen met onze huurders en gemeenten.