blog Lex de Boer: investeren in meer

De ontwikkeling van Noord-Nederland wordt voor een belangrijk deel bepaald door de stad Groningen. Die stad groeit snel, maar trekt ook gebieden er omheen leeg: Oost-Groningen, Zuidoost Drenthe en Noord-Friesland. Groei en krimp gaan hand in hand in het noorden. Dat proces versterkt zichzelf. De groei van het UMCG, het universitair ziekenhuis in Groningen, maakt de ziekenhuizen in Emmen en Stadskanaal zwakker. Groningen als levendig koopcentrum verzwakt de centra van Winschoten en Assen. Als corporatie met woningen in heel Groningen en Drenthe, heeft Lefier met groei en krimp te maken.

Lefier investeert in meer woningen voor mensen met bescheiden inkomens. Wij groeien en krimpen mee met de bevolking waarvoor we werken. Groningen Stad groeit als kool. De jongste stad van Nederland groeit met nog zeker 20.000 stadjers. Lefier bouwt daar haar steentjes aan bij, vooral voor jonge starters.

In Emmen liggen de kaarten anders. Emmen krimpt een beetje, zo’n 6% de komende jaren. De stad Emmen krabbelt behoorlijk op, terwijl sommige buitendorpen, zoals Zwartemeer en Nieuw-Weerdinge het best moeilijk hebben. In zulke dorpen zullen we meer slopen dan bouwen, terwijl Emmen zelf nog uitbreidt.

In Stadskanaal is echt volop sprake van bevolkingskrimp en zal Lefier de komende tijd zeker 600 woningen slopen en maar mondjesmaat bijbouwen. Dat laatste vooral, om de leegte die al die gesloopte woningen achterlaten, niet onherbergzaam te laten worden. In Musselkanaal versterken we de lintbebouwing langs het kanaal, terwijl we achter het lint alleen slopen. Daardoor blijft het een krachtig dorp, ondanks de krimp.

In Midden-Groningen, waar Hoogezand, Slochteren, Sappemeer, Siddeburen en tal van kleinere dorpen liggen, is veel afhankelijk van de discussies over aardbevingen. Gemeten aan de normen van nu, zijn weinig woningen in dit gebied veilig. Die normen zijn aan de zware kant en er komen nieuwe voor, maar wij hebben wel vraagtekens bij de toekomst van de bestaande woningen in het gebied. We kunnen inmiddels, tegen relatief lage meerkosten, wel aardbevingsbestendig nieuw bouwen. Die kosten worden door NAM vergoed. Méér bouwen? Zo simpel is het niet.

Lefier pakt aan

lefier pakt aan

Wilt u het nieuws over lefier op de voet volgen? Kijk dan op www.lefierpaktaan.nl.


Reacties op dit artikel

Reactie van Theo van Nugteren 25-07-2017 om 23:58

beste Lex op de website klinkt het allemaal leuk en aardig,maar helaas in de praktijk is het toch even anders.in mijn directe omgeving hoogezand zie ik dat er mensen zijn die fraude plegen en stukken grond van de buren zich toe eigenen , dat zijn in mijn ogen verontrustende zaken,en als ik dan naar het kantoor van lefier ga en geef deze melding door ,dan word er niets mee gedaan . vandaag ben ik weer geweest nu ging het om tuin wat ze hebben toegeëigend . ik zal vandaag gebeld worden want de persoon die erover ging was niet aanwezig . maar nee geen telefoon gehad van lefier . ik waag morgen nog eens een poging om in gesprek te komen.

Reageren op dit artikel

bestuurder

bestuurder

Lex de Boer

Laatste publicatie
6-7-2017

Eerdere blogs

Er zijn nog eerdere blogs geplaatst.