Aardbevingsschade?

Door de gaswinning komen in de provincie Groningen regelmatig aardbevingen voor. Vanwege de gaswinning verlaagt de druk in de grond. Hierdoor zakt de bodem met schokken naar beneden. Deze schokken zijn de aardbevingen. Je voelt de grond dan beven en trillen. Meestal licht, maar soms ook heftiger. Je kunt hier veel last van hebben. Meubels vallen om, ramen breken en huizen scheuren. Dit kan zorgen voor veel onzekerheid en onveiligheid.

Lefier staat voor veilig wonen
Wij vinden het belangrijk dat u woont in een veilig huis. Woont u in de gemeente Groningen of Midden-Groningen? Dan vragen wij u om uw huurhuis te controleren na iedere aardbeving. Ziet u scheuren in binnen- of buitenmuren of andere schade? Meld deze dan altijd bij Lefier. Ook als het niet heel ernstig lijkt.

Overlastvergoeding
Wij komen binnen 14 dagen langs om de schade te bekijken en een rapport op te maken. Dit rapport versturen wij ter beoordeling naar het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Als IMG oordeelt dat het om aardbevingsschade gaat, krijgt u een overlastvergoeding van de NAM van € 685,-.

Als blijkt dat de schade aan uw woning geen aardbevingsschade is, dan herstelt Lefier de scheuren natuurlijk ook. Maar u heeft dan geen recht op de overlastvergoeding. Meer informatie over het melden van aardbevingsschade, vind je in onze folder.

Zie onderstaande links voor meer informatie over aardbevingen en aardbevingsschade in de gemeente Groningen en Midden-Groningen.

Krachten gebundeld in Kr8
Om de belangen van huurders in het aardbevingsgebied te beschermen, hebben de acht woningcorporaties in het aardbevingsgebied hun krachten gebundeld in Kr8. Lees hier meer over onze gezamenlijke inspanningen in het belang van al onze huurders. 

Instituut Mijnbouwschade Groningen

Veiligheidsregio

GGD Groningen

Rijksoverheid

Nationaal Coördinator Groningen