Aangepaste woning (WMO)

Heeft u een beperking of gezondheidsproblemen? Maar wilt u wel graag in uw eigen woning blijven wonen? Misschien zijn er dan hulpmiddelen of aanpassingen in uw woning nodig. Hiervoor kunt u gebruikmaken van de WMO. Dit is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het doel van de WMO is dat iedereen mee kan doen aan de maatschappij en zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen.

Hulpmiddelen nodig?
De WMO is er voor mensen met een beperking en daarom speciale voorzieningen nodig hebben. Zij kunnen bij de gemeente een aanvraag doen voor ondersteuning. Dit kunnen hulpmiddelen zoals een rolstoel of scootmobiel zijn. Maar het kan ook gaan om een woningaanpassing. Bijvoorbeeld een verhoogd toilet of een traplift. Ook als u moet verhuizen naar een aangepaste woning, kunt u voor hulp terecht bij de gemeente.

Eigen bijdrage
De WMO kijkt wel eerst naar uw eigen (financiële) mogelijkheden. Houdt u er ook rekening mee dat u een eigen bijdrage moet betalen. Deze eigen bijdrage wordt o.a. bepaald naar inkomen en de hoogte van de investering.

Veel gevraagd over Aangepaste woning (WMO)

Hoe kan ik een aangepaste voorziening in mijn woning (WMO) aanvragen?

Algemeen

Aanpassingen aanvragen
Zit u in een situatie waarbij u hulpmiddelen of voorzieningen in uw woning nodig heeft? Dan kunt u het beste contact opnemen met het zorgloket van uw gemeente. De adressen vindt u hieronder. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, plaatst Lefier de aanpassingen in uw woning.

Let op: er zijn hulpmiddelen/voorzieningen die niet meer door de gemeente en Lefier vergoed worden, zoals een verhoogd toilet, handgrepen en een douchestoel. Deze dient u, net als overige aanpassingen die niet door de gemeente worden vergoed, zelf aan te schaffen.

Tip: een goed alternatief is een toiletverhoger. Dit is een dikke toiletbril die het toilet met ongeveer 10 cm kan verhogen. Deze zijn te koop bij een bouwmarkt. Beugels aan de muur zijn ook te verkrijgen met zuignappen.

Na afwijzing
Als uw aanvraag door de gemeente wordt afgewezen, kunt u ervoor kiezen de voorziening(en) zelf aan te schaffen. Het is niet mogelijk dit via Lefier aan te laten brengen. Wel moet u van te voren contact opnemen met Lefier om toestemming aan te vragen voor wijzigingen in of aan de woning. Meer hierover leest u bij 'Zelf klussen'.

Aanpassingen meenemen bij verhuizen
Heeft u aanpassingen via de gemeente en bent u van plan om te verhuizen? Neem dan vooraf contact op met het zorgloket van uw gemeente. Zij informeren u of ze de aanpassingen willen overplaatsen naar de nieuwe woning.

Adressen zorgloketten
Zorgloket Gemeente Groningen
Bezoekadres: Hanzeplein 120 (tegenover hoofdingang UMCG)
9713 GW Groningen
Telefoon: 050 - 367 42 00
Website: http://zorgloket.groningen.nl/

Loket Wonen Welzijn Zorg Midden-Groningen
Postbus 335
9600 AH Hoogezand
Telefoon: 0598 – 350350
Website http://www.midden-groningen.nl/

Loket Wonen, Welzijn en Zorg Stadskanaal
Postbus 140
9500 AC Stadskanaal
Bezoekadres: Raadhuisplein 1
Telefoonnummer: 0599 - 631 631
Website: https://www.stadskanaal.nl/inwoners/zorg-en-ondersteuning/zorg-en-hulp-wmo.html

Zorgloket gemeente Emmen
Het Zorgloket van de gemeente Emmen is in het KlantContactCentrum van het gemeentehuis en op werkdagen geopend van 8.30 tot 16.30 uur (op donderdag van 8.30 tot 19.00 uur).
Raadhuisplein 1, Emmen
Telefoon: 14 0591
E-mail gemeente@emmen.nl
Website http://www.emmen.nl/zorgloket

WMO-loket Gemeente Borger-Odoorn
Het WMO-loket van de gemeente Borger-Odoorn is in het Klantcontactcentrum van het gemeentehuis en geopend van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 12.00 uur. 's Middags alleen op afspraak.
Hoofdstraat 50, Exloo
Telefoonnummer 14 0591
E-mail gemeente@borger-odoorn.nl
Website http://www.borger-odoorn.nl/

Waar kan ik een reparatie aan een WMO-voorziening doorgeven?

Algemeen

Bij een Wmo-voorziening onder de €500,- die u zelf heeft aangeschaft, zijn de kosten voor een reparatie voor uw eigen rekening en plannen wij geen afspraak in. Ook als deze in overleg met Lefier is geplaatst, blijft het uw eigen verantwoordelijkheid.

Lefier voert geen onderhoud uit aan WMO aanpassingen. Heeft de gemeente vergoeding verstrekt voor uw voorzieningen, dan zijn zij ook verantwoordelijk voor het onderhoud.

Voor reparaties aan trapliften gelden andere regels. Kijk hiervoor bij de vraag "Ik heb een storing aan mijn traplift, waar kan ik dat melden?"

Ik krijg een scootmobiel, waar kan ik deze plaatsen/opladen?

Algemeen

Neemt u daarvoor telefonisch contact met ons via 088 – 20 33 000.