Algemeen
Proefwonen
Proefwonen helpt inwoners die (tijdelijk) niet kunnen wonen zonder begeleiding. Een zorginstelling bepaalt of de cliënt toe is aan zelfstandig wonen en sluit een contract met de cliënt af. In het contract staan afspraken over het accepteren van verplichte woonbegeleiding en andere noodzakelijke zorg. De zorginstelling huurt vervolgens een jaar lang een woning van één van de corporaties. Als de cliënt de afspraken nakomt en zich als een goed huurder gedraagt, komt het huurcontract na een jaar op zijn/haar eigen naam te staan. Het huurcontract staat het eerste jaar dus op naam van de zorginstelling.
Woonkans
Bureau Woonkans onderzoekt onder welke voorwaarden een sociale huurwoning verhuurd kan worden aan mensen die ondersteuning nodig hebben. Ook hier gaat het in principe om een jaar. Bureau Woonkans zet zich in voor drie verschillende doelgroepen:
- Huurders die zijn uitgezet en waarvan het huis is ontruimd vanwege overlast en/of huurschuld.
- Zittende huurders die voor overlast zorgen en/of een huurschuld hebben en/of waar sprake is van een zorgelijke situatie.
- Kwetsbare personen die om diverse redenen problemen hebben om een huis te krijgen en begeleiding nodig hebben bij het zelfstandig wonen.
Krijgt iemand op deze manier een woning toegewezen, dan wordt met hem/haar een woonkansovereenkomst afgesloten en staat het huurcontract op zijn/haar naam.
Groningen - Proefwonen en Woonkans
Voor inhoudelijke vragen over Proefwonen. Woonkans en/of urgentie, graag doorverwijzen naar Woonurgentie Groningen: 050 - 305 20 90 (Maandag t/m donderdag van 9.30 tot 11.00 uur) of info@woonurgentie.nl.
Contactgegevens
Bureau Woonkans Groningen
Zilverlaan 2, 9743 RK Groningen
tel.: (050) 314 66 14, e-mail: bureau.woonkans@woonkans.nl
Stadskanaal en Hoogezand - Proefwonen
Proefwonen gaat altijd via een hulpverleningsinstantie. Zij hebben zelf een netwerk.