Eenmalige huurverlaging 2023

In 2023 gaat voor sommige huurders de huur niet omhoog maar omlaag. Deze huurverlaging geldt alleen voor huurders met een laag inkomen en een huur van meer dan € 575,03 per maand.

Veel gevraagd over Eenmalige huurverlaging 2023

Wie krijgt huurverlaging in 2023?

Algemeen

In 2023 gaat voor sommige huurders de huur niet omhoog maar omlaag. Deze huurverlaging geldt alleen voor huurders met een laag inkomen en een huur van meer dan € 575,03 per maand.

U krijgt de eenmalige huurverlaging in de volgende situatie: 

  • U woont op 1 maart 2023 in uw huurwoning. 
  • Uw huur is op 1 juli 2023 hoger dan € 575,03 per maand. 
  • U woont alleen en uw inkomen is lager dan € 23.250 per jaar (of € 24.600 als u AOW krijgt).  
  • U woont met 2 of meer personen en uw inkomen is lager dan € 30.270 per jaar (of € 32.730 als u AOW krijgt). 

Moet ik doorgeven hoe hoog mijn inkomen is om in aanmerking te komen voor een eenmalige huurverlaging?

Algemeen

Nee, dat is niet nodig. Wij horen van de Belastingdienst of u wel of niet recht heeft op huurverlaging. De Belastingdienst kijkt daarbij naar uw jaarinkomen over 2021. De Belastingdienst vertelt ons niet wat uw inkomen is.

Moet ik zelf iets doen om in aanmerking te komen voor de huurverlaging

Algemeen

U hoeft niets te doen. Als u in 2021 een laag inkomen had, hoeft u niets te doen. U krijgt in mei 2023 vanzelf bericht van ons over de huurverlaging.

Had u in 2021 nog geen laag inkomen, maar nu wel? En krijgt u in april een brief dat uw huur omhoog gaat, maar denkt u dat u recht heeft op een lagere huur? Vraag dan huurverlaging aan via Mijn Lefier. Dit kan vanaf 20 april 2023. U hoort dan binnen 3 weken van ons of u recht heeft op huurverlaging.

Wanneer en hoeveel gaat de huur omlaag als ik in aanmerking kom voor de eenmalige huurverlaging?

Algemeen

Als uw huur omlaag gaat, gebeurt dat op 1 juli 2023. We verlagen de huur naar € 575,03 per maand.
Hoeveel de huur omlaag gaat, is dus voor iedereen verschillend.

Ik heb een brief gekregen dat mijn huur omhoog gaat. Maar mijn inkomen is het afgelopen jaar lager geworden. Kan ik zelf huurverlaging aanvragen?

Algemeen

Krijgt u in april van ons een brief dat uw huur omhoog gaat, maar u denkt dat u recht heeft op een lagere huur? Vraag dan huurverlaging aan via Mijn Lefier. Dit kan vanaf 20 april 2023. U hoort dan binnen 3 weken van ons of u recht heeft op huurverlaging.

Heeft de eenmalige huurverlaging in 2023 gevolgen voor mijn huurtoeslag?

Algemeen

Lefier is verplicht om de gewijzigde huurprijs door te geven aan de Belastingdienst/Toeslagen. Lefier moet dit doen binnen 3 weken na de datum waarop de huurverlaging is ingegaan. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van uw huurtoeslag. Controleer de hoogte van uw huurtoeslag op Mijn Toeslagen van de Belastingdienst.

Weet Lefier mijn inkomen?

Algemeen

De Belastingdienst vertelt ons niet wat uw inkomen is. Dat mag niet. Lefier hoort alleen van de Belastingdienst of u recht heeft op huurverlaging of niet.