Aangepaste woning (WMO)

Als u met plezier in uw woning woont, is het fijn als u daar kunt blijven wonen. Ook als u ouder wordt of een beperking heeft. Aanpassingen in huis kunnen het dagelijks leven gemakkelijker maken. Hiervoor kunt u gebruikmaken van de WMO. Dit is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. 

Hulpmiddelen nodig?
De WMO is er voor mensen met een beperking en daarom speciale voorzieningen nodig hebben. Zij kunnen bij het zorgloket van de gemeente een aanvraag doen voor ondersteuning. Dit kunnen hulpmiddelen zoals een rolstoel of scootmobiel zijn. Maar het kan ook gaan om een woningaanpassing. Bijvoorbeeld een verhoogd toilet of een traplift. Ook als u moet verhuizen naar een aangepaste woning, kunt u voor hulp terecht bij de gemeente.

Eigen bijdrage
De WMO kijkt wel eerst naar uw eigen (financiële) mogelijkheden. Het kan zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. Dit hangt af van uw inkomen en de kosten van de aanpassing. 

Woont u in de gemeente Emmen?
Dan kunt u eenvoudige hulpmiddelen rechtstreeks bij Lefier aanvragen. Bijvoorbeeld een verhoogd toilet, handgrepen of een douchestoel. U hoeft daarvoor niet naar het zorgloket van de gemeente Emmen. Kijk hier welke producten u bij Lefier kunt aanvragen en hoe u ze kunt aanvragen. 

Veel gevraagd over Aangepaste woning (WMO)

Hoe kan ik een aangepaste voorziening in mijn woning (WMO) aanvragen?

Algemeen

Aanpassingen aanvragen
Een 6+ toilet, handgrepen of bijvoorbeeld een douchestoel worden niet meer verstrekt door het zorgloket van de gemeente. Dit dient u zelf aan te schaffen.

Woont u in de gemeentte Emmen?
Dan kunt u eenvoudige hulpmiddelen rechtstreeks bij Lefier aanvragen. Bijvoorbeeld een verhoogd toilet, handgrepen of een douchestoel. U hoeft daarvoor niet naar het zorgloket van de gemeente  Emmen.

Kijk hier welke producten u bij Lefier kunt aanvragen en hoe u ze kunt aanvragen.

Zorgloket Gemeente Groningen
Bezoekadres: Hanzeplein 120 (tegenover hoofdingang UMCG)
9713 GW Groningen
Telefoon: 050 - 367 42 00
Website: https://gemeente.groningen/ondersteunigng-en-zorg

Loket Wonen Welzijn Zorg Midden-Groningen
Postbus 335
9600 AH Hoogezand
Telefoon: 0598 – 350350
Website http://www.midden-groningen.nl/

Loket Wonen, Welzijn en Zorg Stadskanaal
Postbus 140
9500 AC Stadskanaal
Bezoekadres: Raadhuisplein 1
Telefoonnummer: 0599 - 631 631
Website: https://www.stadskanaal.nl/inwoners/zorg-en-ondersteuning/zorg-en-hulp-wmo.html

Zorgloket gemeente Emmen
Het Zorgloket van de gemeente Emmen is in het KlantContactCentrum van het gemeentehuis en op werkdagen geopend van 8.30 tot 16.30 uur (op donderdag van 8.30 tot 19.00 uur).
Raadhuisplein 1, Emmen
Telefoon: 14 0591
E-mail gemeente@emmen.nl
Website http://www.emmen.nl/zorgloket

WMO-loket Gemeente Borger-Odoorn
Het WMO-loket van de gemeente Borger-Odoorn is in het Klantcontactcentrum van het gemeentehuis en geopend van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 12.00 uur. 's Middags alleen op afspraak.
Hoofdstraat 50, Exloo
Telefoonnummer 14 0591
E-mail gemeente@borger-odoorn.nl
Website http://www.borger-odoorn.nl/

Waar kan ik een reparatie aan een WMO-voorziening doorgeven?

Algemeen

Bij een Wmo-voorziening onder de €500,- die u zelf heeft aangeschaft, zijn de kosten voor een reparatie voor uw eigen rekening en plannen wij geen afspraak in. Ook als deze in overleg met Lefier is geplaatst, blijft het uw eigen verantwoordelijkheid.

Lefier voert geen onderhoud uit aan WMO aanpassingen. Heeft de gemeente vergoeding verstrekt voor uw voorzieningen, dan zijn zij ook verantwoordelijk voor het onderhoud.

Voor reparaties aan trapliften gelden andere regels. Kijk hiervoor bij de vraag "Ik heb een storing aan mijn traplift, waar kan ik dat melden?"

Ik krijg een scootmobiel, waar kan ik deze plaatsen/opladen?

Algemeen

Neemt u daarvoor telefonisch contact met ons via 088 – 20 33 000.

Ik heb aanpassingen in mijn woning. Kan ik deze meenemen als ik ga verhuizen?

Algemeen

Heeft u aanpassingen via de gemeente en bent u van plan om te verhuizen? Neem dan vooraf contact op met het zorgloket van uw gemeente. Zij informeren u of ze de aanpassingen willen overplaatsen naar de nieuwe woning.

Woont u in de gemeente Emmen en heeft u de aanpassingen aangevraagd via Lefier? Neem dan contact op met Lefier via 088 20 33 000.

De gemeente heeft mijn WMO-aanvraag afgewezen. Kan ik de voorziening zelf aanbrengen?

Algemeen

Wordt uw aanvraag door de gemeente afgewezen? Dan kunt u de voorziening(en) eventueel zelf aanschaffen. Wel moet u van te voren contact opnemen met Lefier om toestemming aan te vragen voor wijzigingen in of aan de woning. Meer hierover leest u bij 'Zelf klussen'.