Vertaal deze pagina

Versterkingsprogramma Nationaal Coördinator Groningen

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) is een samenwerking van tien Groninger gemeenten in het aardbevingsgebied, de provincie Groningen en de Rijksoverheid. 

Veilig wonen, werken en naar school in het aardbevingsgebied. Dat is het uitgangspunt van NCG. NCG werkt aan het versterken van woningen en gebouwen. Maar ook aan het vergroten van de leefbaarheid en duurzaamheid en het versterken van de regionale economie. Dit alles om te bouwen aan een kansrijk Groningen.

NCG inspecteert op dit moment woningen van Lefier in de gemeente Slochteren.

Voor meer informatie over de NCG kun je hun website www.nationaalcoordinatorgroningen.nl bekijken.

Versterkingsprogramma NCG

Waar kan ik terecht met vragen over de woninginspecties door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG)?

De NCG inspecteert woningen die volgens de zogenaamde HRA-lijst mogelijk onveilig zijn. Ook woningen van ons in Schildwolde, Slochteren, Siddeburen, Harkstede, Steendam, Tjuchem, Slochteren, Hoogezand en Sappemeer staan op de lijst. Nadat de woningen zijn geïnspecteerd, volgt een versterkingsadvies (VA) voor de woning. Het duurt minimaal zes maanden tot één jaar voordat het VA klaar is.

Er zijn 2 soorten inspecties:

1.     Gevalideerde inspecties
Ze kijken in de woning, maar gaan niet boren, kappen, etc. Bij deze inspecties is de NCG aanspreekpunt.

2.     Uitgebreide inspecties
Ze gaan in de woning boren en kappen. Dit duurt tussen één en drie dagen. Alle schade wordt netjes hersteld. Bij deze inspecties is een medewerker van Lefier betrokken.

Na de uitgevoerde inspectie duurt het zes maanden tot één jaar voordat het versterkingsadvies klaar is.

Voor inhoudelijke vragen over de inspecties van de NCG kunt u terecht bij:
Versterkingspunt Midden-Groningen, Hoofdweg 156, Schildwolde.
Open: woensdagmiddag van 13.30 – 16.30 uur of op afspraak.
Telefoon 088 – 041 44 77 (werkdagen 09.00 – 17.00 uur).
info@nationaalcoordinatorgroningen.nl.

Mijn huurwoning staat in het aardbevingsgebied en ik wacht op het versterkingsadvies van de NCG. Kan ik mijn huurwoning kopen?

We verkopen voorlopig geen woningen in het aardbevingsgebied. Als er meer duidelijkheid is over de versterkingsopgave, ontstaat wellicht een nieuwe situatie. Dit kan best nog wel een lange tijd duren.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via ons telefoonummer 088 2033000.

Ik heb een vraag over mijn versterkingsadvies (VA) van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG)

Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 2033000.

Wat is het verschil tussen ‘het versterken van woningen’ en ‘aardbevingsschade herstellen’?

Het bouwkundig versterken van woningen gebeurt projectmatig, een blok woningen of meerdere blokken tegelijkertijd of direct na elkaar. Voorafgaand is de woning geïnspecteerd en is er een versterkingsadvies uitgebracht. De woningen worden versterkt om ervoor te zorgen dat bewoners veilig kunnen wonen. Als de woningen zijn versterkt, kan bij een aardbeving wel schade ontstaan, maar kunnen bewoners wel veilig hun huis verlaten.

Aardbevingsschade herstellen staat los van versterken en gebeurt bij individuele woningen, niet projectmatig. Heeft u aardbevingsschade? Dit kunt u melden bij Lefier. Onze expert komt dan bij u langs om de schade te bekijken en te fotograferen. Lefier meldt de schade bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Als de TCMG de schade toekent, wordt de schade hersteld. Huurders krijgen een onkostenvergoeding van €685,- voor de overlast.