Algemeen
Als een open verbrandingstoestel, bijvoorbeeld de geiser, niet voldoende zuurstof krijgt als hij aanslaat (als je bijvoorbeeld gaat douchen), dan is de verbranding onvolledig en kan te veel koolstofmonoxide (CO) in de lucht komen.
Koolmonoxide is smaakloos, geurloos en kleurloos. Daarom wordt een CO-vergiftiging pas opgemerkt als de eerste symptomen optreden. Langdurige blootstelling aan een te hoge concentratie van koolstofmonoxide in de lucht is niet direct dodelijk, maar wel schadelijk voor de gezondheid. Dit zijn de symptomen:
- Duizeligheid
- Vermoeidheid
- Zwak voelen
- Hoofdpijn
- Braken
Als u deze symptomen herkent of vermoedt dat de concentratie van koolstofmonoxide in de lucht te hoog is, neemt u dan contact op met de Energiewacht (088 – 5553000). Zet ramen en/of deuren open, zorg voor ventilatie.
Bij een acute vergiftiging is sprake van een korte blootstelling aan een hoge concentratie koolstofmonoxide. Bij de volgende symptomen moet u onmiddellijk de ruimte verlaten of de persoon die u aantreft naar een andere ruimte brengen:
- Zwak voelen
- Moeite met bewegen
- Bewusteloosheid
- Braken
- Comateuze toestand
Bij een acute koolstofmonoxide vergiftiging is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk, omdat het kan leiden tot een directe ademstilstand.