CV-ketel

Lefier vindt het belangrijk dat uw cv-ketel veilig is. Daarom wordt uw cv-ketel 1 keer in de 2 jaar gecontroleerd door de Energiewacht.

U kunt op de sticker op uw cv-ketel kijken wanneer uw ketel voor het laatst gecontroleerd is. Langer dan 2 jaar geleden? Neem dan rechtstreeks contact op met de Energiewacht om een afspraak te maken (088 – 5553000).

Let op: als u in een nieuwbouwwoning woont, kan het zijn dat er andere afspraken zijn gemaakt. Daarover bent u geïnformeerd.

Veel gevraagd over CV-ketel

Ik denk dat de concentratie kool(stof)monoxide in mijn huis te hoog is. Kan er iemand langskomen van Lefier?

Algemeen

Als u vermoedt dat de concentratie kool(stof)monoxide (CO) in uw woning te hoog is, kunt u zelf contact opnemen met de Energiewacht (088 – 5553000). Zet ramen en/of deuren open, zorg voor ventilatie.

Ik heb een vraag over de veiligheid van mijn cv-ketel.

Algemeen

Onze cv-ketels worden 1 keer in de 2 jaar gecontroleerd. Op de sticker op de cv-ketel staat wanneer de ketel voor het laatst is gecontroleerd. Is dit langer dan 2 jaar geleden? Neem dan rechtstreeks contact op met de Energiewacht om een afspraak te maken. De Energiewacht is tijdens kantoortijden te bereiken op 088 – 5553000.

Een cv-ketel wordt meestal na 18 jaar vervangen. Vertoont uw cv-ketel storingen of maakt u zich zorgen over (het onderhoud van) de cv-ketel, dan kunt u ook contact opnemen met de Energiewacht. 

Wat zijn de kenmerken van een CO (koolstofmonoxide) vergiftiging?

Algemeen

Als een open verbrandingstoestel, bijvoorbeeld de geiser, niet voldoende zuurstof krijgt als hij aanslaat (als je bijvoorbeeld gaat douchen), dan is de verbranding onvolledig en kan te veel koolstofmonoxide (CO) in de lucht komen.

Koolmonoxide is smaakloos, geurloos en kleurloos. Daarom wordt een CO-vergiftiging pas opgemerkt als de eerste symptomen optreden. Langdurige blootstelling aan een te hoge concentratie van koolstofmonoxide in de lucht is niet direct dodelijk, maar wel schadelijk voor de gezondheid. Dit zijn de symptomen:

  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Zwak voelen
  • Hoofdpijn
  • Braken

Als u deze symptomen herkent of vermoedt dat de concentratie van koolstofmonoxide in de lucht te hoog is, neemt u dan contact op met de Energiewacht (088 – 5553000). Zet ramen en/of deuren open, zorg voor ventilatie.

Bij een acute vergiftiging is sprake van een korte blootstelling aan een hoge concentratie koolstofmonoxide. Bij de volgende symptomen moet u onmiddellijk de ruimte verlaten of de persoon die u aantreft naar een andere ruimte brengen:

  • Zwak voelen
  • Moeite met bewegen
  • Bewusteloosheid
  • Braken
  • Comateuze toestand

Bij een acute koolstofmonoxide vergiftiging is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk, omdat het kan leiden tot een directe ademstilstand.