Houtkachels
Een houtkachel zorgt voor een knusse en gezellige sfeer in uw woning. Helaas is de rook ongezond voor u en uw omgeving, ook als u de rook niet meer ziet.
De rook die ontstaat als u de houtkachel aansteekt bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van.
Tips
Wilt u toch de houtkachel aansteken? Met de tips hieronder kunt u de uitstoot van schadelijke stoffen beperken:
- Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. De rook blijft dan te lang hangen waardoor de lucht om het huis erg ongezond wordt. Twijfelt u of u de houtkachel aan kunt doen? Check dan eerst de stookwijzer.
- Gebruik alleen droog en schoon hout.
- Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd. Ook krantenpapier, spaanplaat, MDF en andere materialen met schadelijke bestanddelen horen niet in de kachel.
- Zet een raam open tijdens het stoken, of houd de ventilatieroosters open in huis.
- Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. Dat is veiliger, er is minder kans op een schoorsteenbrand. Jaarlijks levert u bij Lefier een bewijs aan dat uw schoorsteen is geveegd.
Houd rekening met de buren
Houd bij het gebruik van een houtkachel altijd rekening met de buren. Geven buren aan last te hebben van uw houtkachel? Probeer dan eerst samen te zoeken naar een oplossing. Lees hier tips om overlast van houtstoken te bespreken. Bekijk ook eens onderstaande ervaringsfilm.
Zelf een houtkachel plaatsen
Het plaatsen van een houtkachel is alleen mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Eén van de voorwaarden is dat de houtkachel door een erkend specialist wordt geplaatst. Daarnaast dient er al een geschikt rookkanaal aanwezig te zijn en zijn er voldoende natuurlijke ventilatiemogelijkheden aanwezig in de woning. En zo zijn er nog een aantal voorwaarden.
Het plaatsen van een houtkachel kunt u aanvragen via een ZAV-aanvraag. Dit kunt u doen via uw Mijn Lefier-account. Kies vervolgens onder 'Direct regelen' voor 'Aanvraag 'Zelf Klussen' (ZAV)'. Wij bepalen vervolgens of uw aanvraag aan alle voorwaarden voldoet en of plaatsing mogelijk is.