Legionella besmetting voorkomen

Wat is legionella?

De legionellabacterie zit in kleine aantallen in de grond en in (leiding)water. Normaal gesproken is deze bacterie niet gevaarlijk. Tussen een temperatuur van 25 en 55 graden kan de bacterie zich explosief vermenigvuldigen. Vooral als het water bij deze temperatuur stilstaat. Als het stilstaande water weer gaat stromen, komen er, bijvoorbeeld via de douchekop, hele kleine druppeltjes in de lucht die schadelijk kunnen zijn als u ze inademt.  

De meeste mensen worden niet ziek na een legionella besmetting. Sommige mensen – vooral mensen die al minder gezond of oud zijn – krijgen griep of een longontsteking. Dit is over het algemeen goed te behandelen met een antibiotica. 

Tips voor thuis 

  1. Als u enkele dagen weg bent geweest, is het goed om bij thuiskomst de leidingen door te spoelen met koud en heet water totdat het water écht koud óf echt heet is.  
  2. Het is belangrijk dat alle warm- en koudwaterkranen regelmatig worden gebruikt. Laat kranen die u minder vaak gebruikt, zoals het fonteintje in het toilet, wekelijks 5 minuten doorstromen.  
  3. Ook waterpunten die niet zijn aangesloten, bijvoorbeeld een extra wasmachine-aansluiting in de woning, moet u spoelen, zodat water niet te lang stilstaat in de leiding en kan opwarmen. 
  4. Zorg ervoor dat de temperatuur van de warmwatervoorziening minimaal 60 graden is. De bacterie kan namelijk niet leven bij temperaturen boven de 60 graden.  
  5. Het water van een plantenspuit die langere tijd in de zon heeft gestaan geeft risico’s. Gebruik daarom altijd vers water voor een plantenspuit en gooi na gebruik de plantenspuit leeg. 
  6. Heeft u een tuinslag gevuld met water in de zomer enkele dagen niet gebruikt? Spoel de slang dan eerst krachtig door en voorkom verneveling. Dit kan door de uitloop onder water te houden of bijvoorbeeld de emmer af te dekken met een dweil. Laat de tuinslang na gebruik goed leeglopen zodat het stilstaande water er niet voor kan zorgen dat bacteriën zich vermenigvuldigen. 

U hoeft zich geen zorgen te maken over koffiezetapparaten, stoomstrijkijzers, waterpistolen of verdampingsbakjes aan de radiator. Deze vormen geen besmettingsgevaar. 

Meer informatie over het voorkomen van besmetting met legionella kunt u vinden op de website www.stichtingveteranenziekte.nl.