Ventileren

Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht erin. Goed ventileren is erg belangrijk. Vochtige en vervuilde lucht in huis kan gezondheidsklachten veroorzaken. Een huis met voldoende frisse lucht is prettiger om in te wonen en is bovendien makkelijker warm te stoken. Het hoeft u dus niet altijd veel extra energie te kosten.

Voor meer informatie en tips over goed ventileren, kunt u ons filmpje bekijken.

Ventileren

Waarom is ventileren belangrijk?

Ventileren is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en schone lucht het huis binnenkomt. Af en toe uw woning luchten is niet hetzelfde als ventileren. Voor een gezond binnenklimaat is het noodzakelijk om 24 uur per dag te ventileren. Dat betekent niet dat u de hele dag uw raam open moet zetten. Wel moeten de ventilatieroosters altijd open blijven. Als u geen roosters heeft, kunt u het (klap-)raam op een kiertje zetten. Voor de veiligheid kunt u hier een anti-inbraakstand of een speciaal slot op plaatsen. Als u een mechanisch ventilatiesysteem heeft, moet u dit altijd aan laten staan.

Het is niet zo dat u door goed ventileren veel hogere stookkosten krijgt. Door ventileren voert u namelijk vocht af en droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. 

Hoe verwijder ik schimmelplekken in mijn woning?

Dat kan eenvoudig en goedkoop met soda en warm water. Wrijf het met een doek of spons uit over de schimmelplekken. De plekken verdwijnen snel. Denk er daarna om dat u goed blijft ventileren, zodat de plekken niet weer ontstaan.

Wij verstrekken geen schimmelwerende verf.

Ik heb een mechanisch ventilatiesysteem. Wat kan ik zelf doen om ervoor te zorgen dat dit systeem het beste werkt?

Bij mechanische ventilatie wordt de lucht voortdurend ververst met behulp van een draaiende ventilator. De afvoerventielen die de vervuilde lucht afzuigen, bevinden zich meestal in de keuken, de badkamer en het toilet. De frisse buitenlucht komt via ramen en ventilatieroosters het huis binnen. Bij mechanische ventilatie is het belangrijk om de ventilatieroosters continu open te houden. Ook moet u de afvoerventielen en de ventilatie-unit regelmatig schoonmaken en onderhouden. Laat een mechanisch ventilatiesysteem 24 uur per dag draaien. Zet hem op een hogere stand bij koken en douchen of als er veel mensen in huis zijn. Zet hem nooit helemaal uit. 

Ik wil graag nieuwe filters voor mijn mechanische ventilatie/WTW-installatie (NOM-woning). Hoe werkt dit?

Filters mechanische ventilatie
Als de filters vies zijn, kunt u ze eerst zelf schoonmaken door ze te stofzuigen of in een lauw sopje te leggen. Wij raden u aan om dit 1 keer per maand te doen. Op deze manier voorkomt u problemen aan uw ventilatiesysteem.

Verhelpt dit het probleem niet? Neemt u contact met ons op via telefoonnummer 088 – 20 33 000.

Filters WTW-installatie NOM-woningen
Als de filters vies zijn, kunt u ze eerst zelf schoonmaken door ze te stofuizgen of in de wasmachine te doen. Wij raden u aan om dit 1 keer per 3 weken te doen. Daarnaast krijgt u 1 keer per jaar nieuw filters. 

Verhelpt dit het probleem niet? Dan kunt u een reparatieverzoek maken via onze website Reparatie melden.

Wat is balansventilatie?

Balansventilatie is een manier van ventileren in (onder andere) nieuwe, energiezuinige woningen. De afvoer van binnenlucht en de aanvoer van buitenlucht gebeurt mechanisch. Het verschil met gewone ventilatie is het feit dat er geen ventilatieroosters nodig zijn. Ook wordt de buitenlucht alvast voorverwarmd. Los van dit ventilatiesysteem mag u de ramen ook openen voor extra ventilatie of doorluchten. Vergeet niet de filters van de toe- en afvoerventielen regelmatig schoon te maken in een lauw sopje (niet in de wasmachine!). De Energiewacht vervangt de filters.