Huurwoningen in de vrije sector

Naast de verhuur van sociale huurwoningen voor mensen met een lager inkomen, verhuurt Lefier ook vrije sector huurwoningen. Vrije sector wil zeggen: met een huurprijs hoger dan € 879,66. Er is in de vrije sector geen maximale huurprijs. Nog een paar verschillen met sociale huurwoningen:

 • Je hoeft je niet in te schrijven als woningzoekende bij een woningcorporatie.
 • Je kunt kosteloos een zoekprofiel aanmaken om op de hoogte te blijven van het aanbod.
 • Anders dan bij de verhuur van sociale huurwoningen, werken we niet met een puntensysteem op basis van de inschrijftijd. De wachttijd valt dus meestal mee.
 • Voor een vrije sector huurwoning kun je geen huurtoeslag krijgen.
 • Er gelden wel inkomenseisen - bij de aanbieding zie je wat je minimaal moet verdienen

Bekijk hier het aanbod van Lefier.

Veel gevraagd over Huurwoningen in de vrije sector

Ik heb een woning/kamer bezichtigd en ik heb een vraag over het onderhoud.

Algemeen

Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 – 20 33 000.

Wat is het verschil tussen een sociale huurwoning en een vrije sector huurwoning?

Algemeen

Sociale huurwoningen hebben een huurprijs van maximaal € 879,66 (huurtoeslaggrens). U kunt voor deze woningen huurtoeslag aanvragen via de belastingdienst. De sociale huurwoningen worden toegewezen middels het passend toewijzen. (Klik hier voor de veelegestelde vragen over passend toewijzen.)

Voor vrije sector huurwoningen geldt geen maximale huurprijs. De huurprijs begint vanaf € 879,66. U kunt hier geen huurtoeslag voor aanvragen. De inkomensregels die gelden voor de vrije sector huurwoningen vindt u terug bij de aanbieding van de woning op onze website.

Hoe kom ik in aanmerking voor een woning in de vrije sector?

Algemeen

Je hoeft voor een vrije sector huurwoning geen punten te verzamelen, zoals bij een sociale huurwoning van een woningcorporatie. Je hoeft dus ook niet ingeschreven te staan.

Er zijn wel inkomenseisen. Zo moet in de meeste gevallen je bruto maandinkomen minimaal vier keer de huurprijs bedragen. Huurprijs wil zeggen: huur plus servicekosten. Er zijn uitzonderingen. Soms mag je ook je eigen vermogen laten meetellen, bijvoorbeeld na de verkoop van een koopwoning. Vraag onze makelaar hoe het precies zit in jouw geval.

We verhuren vrije sector huurwoningen niet aan groepen studenten die het huis willen verdelen in kamers. We gaan uit van één persoon, of een huishouden met een ‘duurzame relatie’. De makelaar beoordeelt of je aan die voorwaarde voldoet.

Bekijk hier het aanbod van Lefier.

Geldt er een maximale huurprijs voor vrije sector huurwoningen?

Algemeen

Nee, in de vrije sector geldt geen maximale huurprijs.

Ik ga binnenkort een woning huren van Lefier. Welk inkomen telt mee voor de inkomenseis die daarbij geldt?

Algemeen

Sociale huurwoning
Om te bepalen of u aan de inkomenseis voldoet, moeten we uw toetsingsinkomen vaststellen. Daarvoor kijken we naar het huidige bruto gezamenlijke verzamelinkomen van de woningzoekende en diens medebewoners. Het inkomen uit partner- en kinderalimentatie telt ook mee, het inkomen van kinderen en eventuele studiefinanciering niet. Als u een woningaanbieding ontvangt, moet u een inkomensverklaring (kenmerk IBRI) of een definitieve aanslag inkomstenbelasting aanleveren. Deze formulieren kunt u aanvragen bij de Belastingdienst 0800-0543. Sinds januari 2017 kunt u uw inkomensverklaring ook direct online opvragen door in te loggen met uw DigiD op de pagina van de Belastingdienst. Verandert uw inkomen binnenkort? Vult u dan uw huidige inkomen in.

Vrije sector woning
Als u een woning in de vrije sector wilt huren, dan moet uw bruto huishoudinkomen minimaal vier keer de huurprijs zijn (tenzij er iets anders staat vermeld bij de aanbieding). Het huishoudinkomen is het gezamenlijke inkomen van de personen die het contract tekenen. Bent u een zelfstandig ondernemer, dan moet u de inkomensgegevens van de afgelopen drie jaar bij ons aanleveren.

Verhuurt Lefier ook woningen/kamers die gestoffeerd/gemeubileerd zijn?

Algemeen

De kamers in de studentencomplexen Dragant (Duindoornstraat) en Acero (Esdoornlaan) worden gestoffeerd verhuurd.
Verder worden er in de Dragant 2 verdiepingen gemeubileerd verhuurd. Hier kun je zien om welke kamers het gaat.
Huur je een niet-gemeubileerde kamer in de Dragant of Acero kun je contact opnemen met KeyPro voor het afnemen van een meubelpakket.

In sommige vrije sector woningen zijn al gordijnen en vloerbedekking aanwezig. Tijdens de bezichtiging zal onze makelaar dat laten zien.

Verder verhuren we geen gemeubileerde huizen of kamers. Huur je (tijdelijk) een vrije sector woning, dan kun je voor een inboedel terecht bij KeyPro Housing.

Wat zijn de voordelen van een huurwoning in de vrije sector bij Lefier?

Algemeen

 • Keuze uit een divers aanbod. Gezinswoningen, appartementen, bestaande bouw en nieuwbouw, in verschillende prijsklassen. In de gemeenten Groningen, Emmen, Midden-Groningen en Stadskanaal.
 • Huren bij een woningcorporatie biedt zekerheid en veiligheid. Onze woningen zijn altijd goed onderhouden, schoon, heel en veilig. We rekenen geen inschrijfkosten en onze huurprijzen zijn eerlijk en reëel, in een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ook prettig: we vinden het belangrijk om onze huurders goed te informeren en te begeleiden.

Ik ga een vrije sector woning huren. Welke gegevens moet ik inleveren?

Algemeen

Als u een vrije sector woning gaat huren, zullen wij u vragen de volgende gegevens bij ons in te leveren:

 • Salarisstroken van de laatste 3 maanden.
 • Recente werkgeversverklaring.
 • Inkomensverklaring van de Belastingdienst (voorheen IB60). Deze kunt u aanvragen met uw DigiD op de site van de belastingdienst.
 • Kopie ID kaart (voor- en achterkant) of paspoort.
 • Uittreksel basisregistratie personen (BRP), dit kunt u aanvragen bij de gemeente waarin u woont.
 • Een verhuurdersverklaring, als u een woning huurt bij een andere verhuurder.
 • In sommige gevallen vragen wij een kopie van een koopovereenkomst en hypotheek stukken.

Ondernemers
Bent u ondernemer, dan vragen wij u om de volgende gegevens in te leveren:

 • Bewijs inschrijving kamer van koophandel.
 • Accountantsrapporten van de afgelopen twee jaren.
 • Kopie laatste aanslag inkomens-/vennootschapsbelasting.

Daarnaast wordt de onderneming getoetst op kredietwaardigheid, betaalgedrag, directie en eventuele jaarcijfers van de onderneming.

Hoe worden woningen in de vrije sector toegewezen?

Algemeen

Bij het uitnodigen van belangstellenden voor bezichtiging kijken wij o.a. naar de volgende factoren:

- huurders van een sociale huurwoning van Lefier krijgen voorrang;
- het inkomen;
- de gezinssamenstelling;
- geplande duur van de huurperiode.

Na de bezichtiging kiest Lefier een kandidaat en wordt de woning per email aangeboden. Vervolgens vindt er een identiteitscontrole en een inkomenstoets plaats.

De makelaar beslist na de bezichtigingen wie de woning aangeboden krijgt.

Alle overige kandidaten ontvangen een mail dat ze het niet zijn geworden.