Vertaal deze pagina

Vrije sector huurwoningen

Lefier verhuurt ook woningen in de vrije sector. Dit zijn huurwoningen met een huurprijs boven de € 720,42. Voor een vrije sector woning hoeft u zich niet in te schrijven als woningzoekende. De wachttijden zijn ook vaak minder lang. U kunt voor deze woningen geen huurtoeslag aanvragen.

Kijk hier voor ons actuele aanbod van huurwoningen in de vrije sector

Heeft u vragen of speciale wensen? Neem dan contact op met het team Makelaardij. Telefoon: 088 2033000 of e-mail: info@lefier.nl.

Wat is het verschil tussen een sociale huurwoning en een vrije sector huurwoning?

Sociale huurwoningen hebben een huurprijs van maximaal € 720,42 (huurtoeslaggrens). U kunt voor deze woningen huurtoeslag aanvragen via de belastingdienst. De sociale huurwoningen worden toegewezen middels het passend toewijzen. (Klik hier voor de veelgestelde vragen over passend toewijzen.)

Voor vrije sector huurwoningen geldt geen maximale huurprijs. De huurprijs begint vanaf € 720,42. U kunt hier geen huurtoeslag voor aanvragen. De inkomensregels die gelden voor de vrije sector huurwoningen vindt u terug bij de aanbieding van de woning op onze website.

Hoe kom ik in aanmerking voor een woning in de vrije sector?

Vrije sector huurwoningen zijn woningen met een huurprijs boven de huurtoeslaggrens (€ 720,42). Om hiervoor in aanmerking te komen hoeft u zich niet in te schrijven als woningzoekende. Ook hoeft u geen punten op te bouwen. Als u een vrije sector woning huurt, heeft u geen recht op huurtoeslag. Wij verhuren vrije sector huurwoningen niet aan meerdere studenten.

Inkomen vrije sectorwoning
Uw bruto maandinkomen moet vier keer de bruto huurprijs zijn (kale huur + servicekosten). Als uw inkomen niet hoog genoeg is, kunt u dit soms compenseren met eigen vermogen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij verkoop van uw eigen woning. De makelaar zal dit met u bespreken.

Aanbod
Klik hier voor ons aanbod van woningen in de vrije sector. Als u een woning wilt bezichtigen, kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer (088 2033000) voor het maken van een afspraak. U kunt ook een e-mail sturen naar makelaardij@lefier.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact op met u.

Geldt er een maximale huurprijs voor vrije sector huurwoningen?

Nee, in de vrije sector geldt geen maximale huurprijs.

 

Ik ga binnenkort een woning huren van Lefier. Welk inkomen telt mee voor de inkomenseis die daarbij geldt?

Sociale huurwoning
Om te bepalen of u aan de inkomenseis voldoet, moeten we uw toetsingsinkomen vaststellen. Daarvoor kijken we naar het huidige bruto gezamenlijke verzamelinkomen van de woningzoekende en diens medebewoners. Het inkomen uit partner- en kinderalimentatie telt ook mee, het inkomen van kinderen en eventuele studiefinanciering niet. Als u een woningaanbieding ontvangt, moet u een inkomensverklaring (kenmerk IBRI) of een definitieve aanslag inkomstenbelasting aanleveren. Deze formulieren kunt u aanvragen bij de Belastingdienst 0800 0543. Sinds januari 2017 kunt u uw inkomensverklaring ook direct online opvragen door in te loggen met uw DigiD op de pagina van de Belastingdienst. Verandert uw inkomen binnenkort? Vult u dan uw huidige inkomen in. Tijdens het gesprek bij Lefier kunt u uw toekomstige situatie uitleggen. Bent u ZZP'er en kunt u geen inkomensverklaring opvragen, dan moet u een accountantsverklaring of definitieve aanslag van de Belastingdienst aanleveren.

Vrije sector woning
Als u een woning in de vrije sector wilt huren, dan moet uw bruto huishoudinkomen minimaal vier keer de huurprijs zijn (tenzij er iets anders staat vermeld bij de aanbieding). Het huishoudinkomen is het gezamenlijke inkomen van de personen die het contract tekenen. Bent u een zelfstandig ondernemer, dan moet u de inkomensgegevens van de afgelopen drie jaar bij ons aanleveren.

Verhuurt Lefier ook woningen die gestoffeerd/gemeubileerd zijn?

Wij bieden geen gemeubileerde woningen. Huurt u een vrije sector woning? Dan kunt u contact opnemen met KeyPro Housing. Zij kunnen voor u een inboedel verzorgen. 

Veel vrije sector woningen zijn voorzien van een vloer en gordijnen (gestoffeerd), wij kunnen niet aangeven welke woningen gestoffeerd zijn. Dit kan per woning verschillen. Tijdens de bezichtiging zal de makelaar u dit kunnen vertellen.

Wat zijn de voordelen van een huurwoning in de vrije sector bij Lefier?

Hieronder hebben we de voordelen van een vrije sector huurwoning bij Lefier op een rij gezet.

Ons aanbod is divers. We verhuren gezinswoningen en appartementen, bestaande bouw en nieuwbouw, in diverse prijsklassen en op diverse locaties in de gemeenten Emmen, Midden-Groningen, Groningen en Stadskanaal.

Als woningcorporatie is Lefier een betrouwbare partij om zaken mee te doen. Onze woningen zijn altijd goed onderhouden en schoon, heel en veilig. We vinden het belangrijk dat huurders zorgvuldig geïnformeerd en goed begeleid worden tijdens het huurtraject. We rekenen geen inschrijfkosten en verhuren betaalbare woningen. 

Heeft u specifieke wensen of komt u er niet helemaal uit? Lefier denkt graag met u mee en biedt oplossingen op maat.

Ik ga een vrije sector woning huren. Welke gegevens moet ik inleveren?

Als u een vrije sector woning gaat huren, zullen wij u vragen de volgende gegevens bij ons in te leveren:

  • Salarisstroken van de laatste 3 maanden.
  • Recente werkgeversverklaring.
  • Inkomensverklaring van de Belastingdienst (voorheen IB60). Deze kunt u aanvragen met uw DigiD op de site van de belastingdienst.
  • Kopie ID kaart (voor- en achterkant) of paspoort.
  • Uittreksel basisregistratie personen (BRP), dit kunt u aanvragen bij de gemeente waarin u woont.
  • Een verhuurdersverklaring, als u een woning huurt bij een andere verhuurder.
  • In sommige gevallen vragen wij een kopie van een koopovereenkomst en hypotheek stukken.

Ondernemers
Bent u ondernemer, dan vragen wij u om de volgende gegevens in te leveren:

  • Bewijs inschrijving kamer van koophandel.
  • Accountantsrapporten van de afgelopen twee jaren.
  • Kopie laatste aanslag inkomens-/vennootschapsbelasting.

Daarnaast wordt de onderneming getoetst op kredietwaardigheid, betaalgedrag, directie en eventuele jaarcijfers van de onderneming.