Goitom geniet van vrijheid in Nederland

De grote wens van Goitom Fisehatsion Ermias is om kapper te worden. Goitom (38) is gevlucht uit Eritrea en woont sinds 2014 in Emmen. “Ik kwam in 2013 in Nederland. Ik vond het gelijk fijn hier, alleen is het wel wat kouder dan in Eritrea.”

“De mensen waren gelijk heel vriendelijk”

Goitom moest in zijn thuisland verplicht in het leger. “Er is in Eritrea helemaal geen vrijheid en democratie. Ik kon daar niet meer tegen. Ik ben toen gevlucht. Eerst naar Soedan, daarna Libië en toen naar Italië.” Die laatste overtocht deed Goitom per boot. “We zaten met 280 mensen in een bootje. Dat was heel, heel krap. Op een gegeven moment ging de boot stuk. We zaten vier dagen op zee zonder eten of drinken. Gelukkig werden we gered.” Goitoms familie woont nog wel in Eritrea. “Ik mis ze heel erg.” Vanuit Italië reisde hij per trein naar Nederland. “De mensen waren hier gelijk heel vriendelijk. Ik woon nu in Emmen. Emmen is rustig. Ik woon hier met veel plezier.” De Eritreeër doet zijn best om te slagen in Nederland. “Ik vind de taal moeilijk, maar leer elke dag een beetje meer.” Momenteel loopt Goitom stage bij Black and White Barbershop en is hij vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Noord-Nederland. Daar werkt hij als tolk. In de tussentijd probeert hij ook nog z’n rijbewijs te halen.

 

Arbeidscoach heeft bewondering voor Goitom

Goitom wil kapper worden en loopt nu stage bij Black and White Barbershop. Hans Boerema van VluchtelingenWerk Noord-Nederland is zijn arbeidscoach. “Ik heb heel veel bewondering voor Goitom. Hij heeft heel veel doorzettingsvermogen en wil echt wat van zijn leven maken.” Hans begeleidt vluchtelingen naar werk of een stageplek. Hij merkt dat het snel leren van de Nederlandse taal belangrijk is voor vluchtelingen. “Dan heb je meer kans op het vinden van een baan. Het is daarom belangrijk dat ze veel contacten op doen en Nederlanders opzoeken.” Goitom doet het volgens Hans heel goed. “Hij ontwikkelt zich snel en zijn sociale omgang wordt steeds beter.”