Saleem Bachara woont met veel plezier in Emmen

Saleem Bachara woont met z’n gezin in Emmen. Hij vluchtte uit Syrië toen daar de oorlog uitbrak. “Dat was een hele moeilijke tijd”, zegt Saleem. “We woonden met veel plezier in Aleppo en hadden het goed. Maar het werd te gevaarlijk en dus moesten we vluchten. Eerst gingen mijn vrouw en dochter naar Nederland. Daarna ging ik. En weer later mijn zoon. Het was geen leuke tijd.”

Overeenkomsten en verschillen

Saleem en zijn vrouw Nour waren beide arts in Syrië. “Ik heb ook nog een hele tijd als medisch laborant en verzekeraar gewerkt”, vertelt Saleem. Toen het oorlog werd, kwam hij in 2014 naar Nederland. “Hier werk vinden is wat lastig. De taal is erg moeilijk.” Toch doen Saleem en zijn vrouw niet niks. Zo schrijft Saleem onder meer voor een medisch vakblad en helpt Nour de Nederlandse organisatie ‘Women on Web’. Ook volgt ze een training bij een huisartspraktijk in Emmerhout. Ook al heeft Saleem verdriet over de oorlog in zijn thuisland, hij is heel blij dat hij en zijn gezin in Nederland mogen zijn. “We vinden Nederlanders heel aardig. Ze hebben altijd een glimlach.” Emmen vindt Saleem een mooie gemeente. “Je hebt hier alles: bos, een mooi dierenpark, een grote bioscoop en nog veel meer. We wonen hier met veel plezier.” Saleem ziet veel overeenkomsten tussen Syriërs en Nederlanders, maar ook verschillen. “Hier moet veel ingepland worden met de agenda. Zo maar langs komen is lastig.” Saleem heeft ook nog een tip aan nieuwe statushouders: “Heb geduld en respecteer het systeem. We willen hier met zijn allen kunnen leven.”

Bert Vastenburg heeft veel respect voor gezin Saleem

Bert Vastenburg heeft gewerkt als schooldirecteur in Emmen en Hardenberg. Hij kent Saleem Bachara en zijn gezin goed. “Saleems vrouw, Nour, kwam bij op ons op de avondschool. Via haar leerde ik Saleem kennen.” Bert heeft veel respect voor het gezin Bachara, want hij vindt het knap hoe ze hun best doen om in Nederland te integreren. “Saleem is nog bezig om de Nederlandse taal te leren. Dat gaat steeds een beetje beter en dat vind ik ontzettend knap”, zegt Bert. “Saleem, Nour en hun kinderen willen ook echt deelnemen aan de maatschappij. Dat is mooi om te zien. Vluchtelingen en Nederlanders moeten elkaar opzoeken, dat helpt.” “Saleem doet veel vrijwilligerswerk. Hij heeft samen met anderen een onderdeel van de internationale hulporganisatie UOSSM-NL opgericht. Ze helpen oorlogsslachtoffers in Syrië.” Bert werkt samen met Saleem bij die organisatie. “Ik vind dat leuk om te doen, omdat het belangrijk werk is. Maar ook omdat Saleem een bijzonder mens is.”