Vrijwilliger bij VluchtelingenWerk

Ina Woldring-Themme is 57 jaar en komt uit Odoornerveen. Ze is werkzaam als apothekersassistent, maar sinds vorig jaar ook vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk. “Ik heb geen volledige baan en wilde wel eens een heel andere sector ervaren. De vluchtelingenproblematiek maakte dat ik me heb aangemeld als vrijwilliger.”

Helpen met financiën, openbaar vervoer, post, verzekeringen afsluiten…

Op dit moment begeleidt Ina onder andere een Syrisch gezin in Borger. “Als maatschappelijk begeleider kom ik veel bij mensen thuis. We werken volgens een afvinklijst, en daar staat van alles op. Helpen met de financiën, het openbaar vervoer en de Nederlandse normen en waarden bijvoorbeeld. Maar ook de post, verzekeringen afsluiten of een huisarts zoeken. Dingen die voor ons gemakkelijk zijn, maar erg lastig voor iemand die nog geen Nederlands kan lezen of spreken.”

Grappen maken en met elkaar lachen

De tijdsinvestering valt volgens Ina wel mee. “In het begin kom je 1 à 2 keer per week, meestal 1 tot anderhalf uur. Dat bouwen we in de loop van de tijd af. Meestal kunnen mensen zich na zo’n anderhalf jaar zelf redden. Vaak kan ik ook via een appje of mailtje hulp bieden, maar het leuke is dat je door het bezoek een band opbouwt.” De taal vormt geen grote barrière. “Met het gezin in Borger spreek ik vanaf het begin Nederlands, dat hebben de 3 kinderen in het azc al geleerd. Met de Eritrese cliënten praat ik Engels en we begrijpen elkaar altijd. We kunnen ook grappen maken en lachen met elkaar. En ik heb al heel wat Syrische en Eritrese hapjes aangeboden gekregen.”

Onbekendheid en onbegrip

Natuurlijk zijn niet alle ervaringen positief. “Wat me tegenvalt is dat de cliënten niet gemakkelijk in contact komen met de buren. Ze blijven erg op zichzelf. Dat komt van twee kanten hoor. De taalbarrière speelt daarbij een rol, maar ook onbekendheid en onbegrip. Het zou zo fijn zijn als ze buren hebben waar ze een keer aan kunnen kloppen met een brief, of voor een probleem in huis.”

Iets voor iemand betekenen

Op de vraag of ze anderen kan aanraden om vrijwilliger te worden bij Vluchtelingenwerk, hoeft Ina niet lang na te denken. “Je kunt echt iets voor iemand betekenen én leert er zelf heel veel van. Je beseft dat we het hier ontzettend goed hebben en dat dingen goed geregeld zijn. Ook kan ik anderen nu beter vertellen hoe het werkelijk zit. Er zijn zoveel onterechte vooroordelen over vluchtelingen, bijvoorbeeld dat ze alles maar krijgen. Natuurlijk kost het tijd om dingen goed te doen. Maar het is vooral een hele uitdaging en een ervaring waar je persoonlijk van groeit.”