Vertaal deze pagina

Woningverbetering
11-12-2017

54 Welschen-woningen in Emmermeer

De 54 Welschen-woningen van Lefier in de wijk Emmermeer in Emmen zijn tussen augustus 2014 en het voorjaar van 2015 verbeterd. De woningen staan aan de Lesturgeonstraat, Verlengde Panstraat, Boomstraat, 2de Boomstraat en de Nijkampenweg. We hebben planmatig onderhoud verricht en we hebben de woningen energiezuiniger gemaakt . Dit gebeurde bij alle 54 woningen. Daarnaast konden de bewoners nog voor extra verbeteringen kiezen. Het energiezuiniger maken van de woningen en de extra verbeteringen hebben een huurprijsverhoging tot gevolg, de planmatig onderhoudswerkzaamheden niet.

Planmatig onderhoud

In het kader van het planmatig onderhoud hebben we onder andere de volgende werkzaamheden verricht:

 • Buitenschilderwerk. Tochtwering nagezien en waar nodig vervangen.
 • Uitbreiding aantal groepen in de meterkast naar 4 en aanbrengen 2 aardlekschakelaars.
 • Nazien en herstellen metselwerk aan de woningen en bergingen. Nazien en herstellen van stucwerk in de woningen.
 • Nazien, herstellen of vervangen van zoldertrap. Plaatsen van een veiligheidshekje op zolder.
 • zachtboardplafonds vervangen door afwasbare, geplastificeerde plafonds.
 • vervangen van zwart bakelieten lichtknopjes en deurkrukken door modernere uitvoeringen.
 • dubbele wandcontactdoos en lichtpunt in de berging aanbrengen (waar dat niet eerder was gebeurd).

Verder hebben we nog veel kleine onderhoudswerkzaamheden gedaan.

Energiezuiniger maken woningen

De volgende maatregelen hebben we gedaan om de woningen energiezuiniger te maken:

 • isolatie aanbrengen in de spouw van de kopgevels.
 • daken isoleren en oude dakramen vervangen door geïsoleerde kunststof dakramen.
 • op de voor- en achtergevels isolatieplaten aanbrengen van minimaal 8 centimeter. De isolatieplaten zijn afgewerkt met eigentijdse steenstrips, zodat de woningen er ook van de buitenkant mooier uitzien.
 • mechanische ventilatie in de woningen aanbrengen, met afzuigpunten in keuken, toilet, douche en in de kast op de overloop, waar de wasmachine kan staan.

In de woningen waar nog geen centrale verwarming aanwezig was, is deze aangebracht. Waar nog enkel glas aanwezig was, hebben we dit vervangen door isolatieglas. Na de maatregelen hebben de woningen minimaal energielabel C, voorheen hadden ze label F of zelfs G.

Extra verbeteringen

Bewoners konden er voor kiezen ook hun keuken, douche of toilet te laten verbeteren. In dat geval zijn nieuwe wand- en/of vloertegels en sanitair aangebracht en een nieuwe keuken geplaatst. De ruimtes zien er weer eigentijds uit.

Bewoners

Bewoners zijn vroegtijdig bij de woningverbetering betrokken. Door de huurdersvereniging Emmermeer is er samen met bewoners een bewonerscommissie opgericht. Zij hadden regelmatig overleg met Lefier over het project. In een informatiebijeenkomst hebben we het verbeterplan uitgelegd en besproken. In de modelwoning konden bewoners langskomen om de verbeteringen alvast te bekijken en keuzes te maken uit onder andere verschillende wand- en vloertegels en de kleur van de keuken. Ook konden ze kiezen uit een aantal mogelijkheden voor de buitengevels. De keuze is gevallen op mooi afgewerkte steenstrips, waardoor alle 54 woningen er ook van de buitenkant aantrekkelijk en fris uitzien.