Vertaal deze pagina

Woningverbetering
4-12-2017

Bewoners Koningsakkers blij met aardbevingsbestendige en energieneutrale woning

Vier bestaande woningen van Lefier aan de Koningsakkers in Siddeburen zijn eind 2016 aardbevingsbestendig en energieneutraal gemaakt. Het aardbevingsbestendig maken van de woningen is gebeurd in opdracht van het Centrum Veilig Wonen (CVW). Lefier heeft besloten de woningen ook direct energieneutraal te maken.

Aandacht voor bewoners

De bewoners moesten acht weken op een andere plek wonen, om alle verbeterwerkzaamheden uit te voeren. Omdat het voor een deel erg oude bewoners betreft, heeft Lefier daar de nodige aandacht aan besteed, ook tijdens de acht weken. ‘Wij en ook de uitvoerder van aannemer Geveke bezochten de oude bewoners geregeld op hun nieuwe adres. Voor hen was het best een moeilijke periode’, zegt bewonersparticipant Liza Meindertsma van Lefier.

Energieneutraal

’We hebben er direct zogenaamde nul op de meter woningen van gemaakt’, zegt directeur Vastgoed Pieter Witzenburg van Lefier. ‘Bij normaal gebruik wekken de woningen over het hele jaar genomen net zoveel energie op als dat er wordt verbruikt. Dat lukt door slimme toepassingen als isolatie, ventilatie, het gebruik van aardwarmte en het plaatsen van zonnepanelen.’

Open huis

Nadat alle werkzaamheden in de woningen zijn verricht, hebben we de omwonenden uitgenodigd voor een open huis. Veel omwonenden kwamen kijken en natuurlijk waren de trotse bewoners ook aanwezig. De woningen hebben een nieuw aanzien gekregen, aan de buitenkant zijn compleet nieuwe gevels met steenstrips en isolatiemateriaal geplaatst. ‘De woningen zijn mooi geworden, maar ik moet nog wel een beetje wennen in mijn vernieuwde huisje’, zegt mevrouw Dieterman, één van de bewoners. ‘Lefier heeft al toegezegd regelmatig iemand langs te sturen voor begeleiding en advies. We moeten nu namelijk anders stoken en ventileren en het koken kan alleen nog maar elektrisch. Daar kunnen we wel hulp en tips bij gebruiken. Ik weet zeker dat het allemaal goed komt.’.

Hieronder en boven foto's van de werkzaamheden aan de woningen.