Vertaal deze pagina

Nieuwbouw
11-12-2017

Dorpsvernieuwing Nieuw-Weerdinge

Net als andere dorpen in de regio, heeft ook Nieuw-Weerdinge al een aantal jaren te maken met een teruglopend aantal bewoners. Hoe zorg je ervoor dat het dorp ook dan vitaal en aantrekkelijk blijft voor mensen van alle leeftijden? In de Dorpsvisie, opgesteld in 2014 door Lefier en partners in het dorp, staat de kern van het verhaal: Nieuw-Weerdinge heeft niet zozeer meer, dan wel andere soorten huizen nodig.

Niet alle gesloopte woningen worden één op één vervangen door nieuwbouw. De open gebieden die zo ontstaan, bieden mogelijkheden om de groene structuur en de leefbaarheid in het dorp te versterken. Ook daar gaan we samen over nadenken. Want voor een vitaal dorp is het belangrijk dat de (sociale én fysieke) samenhang sterk blijft.

In 2016 is een aantal levensloopbestendige woningen gebouwd. Een mooi voorbeeld zijn de huizen aan Lokkerstraat en Achterdiep. Met de slaapkamer en badkamer op de begane grond zijn ze overigens niet alleen in trek bij senioren!

Naast nieuwbouw zijn we ook bezig met verbeterprojecten. Het verbeterproject aan het Zetveld resulteerde in woningen met meer comfort en minder stookkosten. En het ziet er ook nog eens prachtig uit, vinden de bewoners zelf. Hieronder laten we ze aan het woord.

Lokkerstraat: levensloopbestendige, zuinige woningen

‘Best handig, slapen op de begane grond!’.

Sylvana Seitzinger en haar vriend Erik Jager gaan voor het eerst samenwonen in een van de nieuwe huizen aan de Lokkerstraat in Nieuw-Weerdinge. Op de Open Dag begin oktober nam Sylvana een kijkje. “Mijn vriend moet werken, maar mijn moeder is mee gekomen om de maten van de kamers op te meten voor vloerbedekking en gordijnen.”

Ze had niet gedacht dat ze zo snel een huis zouden vinden. “We wilden graag samenwonen en hebben ons ingeschreven, maar we dachten dat het nog wel even zou duren. Er waren afzeggers voor deze woning, we hadden geluk!”

Zonnepanelen

De woningen zijn heel energiezuinig. Op het dak liggen zonnepanelen, de ramen zijn van speciaal dubbel glas en de woning heeft vloerverwarming. “De huur is best pittig”, zegt Sylvana, “maar we krijgen huurtoeslag en zijn minder kwijt aan energie als het goed is.”

Ruimte

Sylvana is enthousiast over haar huis. “Slaapkamer en badkamer beneden vind ik eigenlijk best handig, hoewel wij natuurlijk prima trap kunnen lopen. Je wordt wakker en staat direct in de keuken om thee te zetten. En we hebben ook nog een tuintje achter, dat is leuk.” De bovenverdieping is veel groter dan ze had gedacht. “Geen idee wat we daar mee gaan doen, maar we hebben in elk geval genoeg ruimte.”

Terug op het honk

In het huis op de hoek - tevens de modelwoning - komt meneer Santing te wonen. “Ik kom vanuit een wisselwoning. Daarvoor woonde ik ook op deze plek, ik was de laatste die verhuisde. Ik kom dus weer terug op het honk.” Slaapkamer en badkamer (“Wat is die groot!”) beneden vindt hij fijn. “Ik kom wel de trap op, zeker omdat er twee leuningen zijn, maar heb in principe alles op de begane grond.”

Speeltuin

Vanuit de woonkamer kijk je nu nog uit op een grote zandbult. “Ja, dat wordt straks hopelijk wel anders. Het lijkt me wel wat om daar met elkaar over na te denken. Een speeltuin, weilandje, wie weet. Ik ben zelf stratenmaker geweest, ik heb er wel ideeën over. En ik ben vast niet de enige.” Van de nieuwe bewoners in het rijtje kent meneer Santing er wel een aantal, maar niet allemaal. “Van de zomer moeten we maar eens een barbecue organiseren met elkaar. Je woont toch samen in de straat.”

Verbeterproject Zetveld

‘Het is direct een stuk comfortabeler in huis’

Eind 2015 kregen de bewoners aan het Zetveld bericht dat de woningverbetering van hun huizen door ging. Problemen met het riool zorgden voor vertraging, maar in september gingen de werkzaamheden van start. Na wat aanloopproblemen in het eerste blok, kwam het project op stoom. De woningen kregen een compleet nieuwe schil, nieuwe kozijnen, dubbel HR-glas en het dak werd geïsoleerd. Wie wilde, kon kiezen voor een nieuwe keuken en nieuw sanitair.

Matje en Jan Schoonbeek wonen al 13 jaar aan het Zetveld. Jan is voorzitter van de bewonerscommissie. “Die is ontstaan uit een groep bewoners die klachten hadden over de woningen. Vrij vroeg hebben we de Huurdersfederatie erbij gehaald om mee te denken in het hele proces. Zij hebben kennis van zaken als de woningwet en de rechten en plichten van alle partijen. Samen zaten we bij de vergaderingen met Lefier.” Over het contact met Lefier is hij goed te spreken. “Dat verliep in grote lijnen prima, als er tijdens het overleg iets door de bewonerscommissie werd ingebracht of voorgesteld luisterden ze ook naar ons. Wensen werden waar mogelijk uitgevoerd.”

Isolatie

De renovatie is nog maar net klaar, maar Jan en Matje merken nu al verschil. “Het is veel comfortabeler”, zegt Matje. “De tocht is weg, alles is veel sneller warm.” Jan: “De verwarmingsketel is in overleg met Lefier eens op 40 graden gezet, in plaats van 60. Even afwachten hoe het gaat als het echt koud wordt, maar tot nu toe gaat het goed. Op het aanbrengen van isolatiekorrels in de kruipruimte en enkele afwerkpunten na, is de klus klaar.”

Verhuizen

Niet dat ze er zelf van kunnen genieten, want …. Jan en Matje gaan verhuizen. “We waren op een bijeenkomst in De Badde om onder andere tegels voor badkamer en toilet uit te kiezen”, vertelt Jan. “Toen vroeg de medewerkster van Lefier of een van de nieuwe woningen aan het Achterdiep of de Lokkerstraat niet wat voor ons was. Daar moesten we wel even over nadenken, maar toen hebben we ja gezegd. We zijn nu nog gezond, maar wie weet wat nog komen gaat. Alles gelijkvloers is dan fijn. Bovendien kunnen we zo in Nieuw-Weerdinge blijven wonen.”

Matje moet er zelf een beetje om lachen. “Volgende week gaan we verhuizen, weer terug naar wat wij de ‘oude bouw’ noemen. Daar hebben we 30 jaar in de Lindemanstraat gewoond. En Jan heeft als zevenjarig kind nog aan de Lokkerstraat gewoond. Nu, op z’n zeventigste, komt hij bijna terug op zijn oude stek. Wie had dat ooit gedacht!”