Vertaal deze pagina

Maatschappelijk
17-5-2018

Gebiedsontwikkeling Musselkanaal

Levendig Musselkanaal

Elk dorp heeft te maken met veranderingen. Musselkanaal heeft zo haar eigen manier om daar mee om te gaan. Al jaren en elke dag zetten veel mensen (inwoners en organisaties) zich in voor de ontwikkeling van Musselkanaal. Dorpsbelangen, de ondernemersvereniging, de gemeente Stadskanaal, Lefier en de provincie Groningen geven de ontwikkeling een extra impuls door intensief samen te gaan werken. Het lintdorp maakt op die manier haar lint mooier en sterker. Door bestaande panden aan te pakken, door ondernemers sterker te maken en nieuw te bouwen in het lint. Samen ontwikkelingen oppakken past bij Musselkanaal en is vanaf nu ook terug te zien in een nieuw beeldmerk.

Levendige groene ruimte in de Florawijk

De schop gaat in de grond in de Anjerstraat. Ben Schomaker (Stichting Dorpsbelangen Musselkanaal): “In de zomer van 2017 presenteerde de bewonerswerkgroep de ontwerpen op het Diemerplein en nu staan er units en is het eerste straatwerk gelegd. Het is nu voor bewoners, organisaties en bedrijven mogelijk om een deelgebied te adopteren. Dit is een unieke kans voor Musselkanaal om samen een prachtige collectieve ruimt te maken. Aan de Anjerstraat zijn er al initiatieven voor een speeltuin, aanleg van kruidentuinen en een imker. Welstad en de NOVO gaan in samenwerking een moestuin aanleggen."

Woon je in Musselkanaal en wil jij ook een stuk grond gebruiken voor jouw idee? Of heb je een activiteit die je wilt organiseren? Neem contact op met Ben Schomaker via mail@benschomaker.nl.

We moeten zorgen dat er weer reuring komt

Onze huurders Kris en Fennie Smit wonen aan de Asterstraat en kijken uit op de groene vlakte aan de Anjerstraat. Sinds op deze plek 40 woningen zijn gesloopt is het er stil. “We moeten ervoor zorgen dat er iets moois voor terugkomt. Dat we een plek maken waar jong en oud elkaar weer ontmoet en waar weer reuring is.”
“We hebben kinderen in de buurt gevraagd wat voor speeltuin zij graag willen. Wij kunnen wel van alles bedenken, maar zij moeten ermee spelen.” Kris vervolgt: “ik had een hele groep kinderen aan de keukentafel en er liggen al veel plannen op tafel: ruimtenetten, trampolines, interactieve buitenspeeltoestellen, een kabelbaan. Maar ook bankjes, een overkapping om samen te komen, kruidentuintjes en tafeltennistafel. Aan alles in gedacht.” Binnenkort start het project en kunnen omwonenden hun plannen indienen om er weer een mooie plek van te maken. “Je kunt heel lang parten over wat niet kan, maar je kunt beter kijk wat wel kan.”

Kris en Fennie zitten ondertussen niet stil. Een tijdelijke speeltuin is opgetuigd met hulp uit de buurt. Fennie: “we hebben zoveel hulp gekregen. Overal komen spullen vandaan. De schommel komt uit de buurt en ik heb spullen op Marktplaats gevonden. Wieldraaijer en Teunissen hebben materialen geleverd voor een duikelstang en Kris heeft zelf een evenwichtsbalk gemaakt". Kris vervolgt: “we horen weer kinderen spelen en dat is mooi”

Kris en Fennie Smit

Work-Out team

De gemeente Stadskanaal koos niet voor de gebruikelijke manier van het verstrekken van een opdracht aan een bedrijf die alles in één keer aanlegt. In het voorjaar startte het Work-Out team. Het Work-Out team is een enthousiast team en wil graag een mooie plek maken van de collectieve ruimte. Sinds dit voorjaar in het team actief. Ze legt de basisstructuur aan en ondersteunt bewoners en organisaties bij het aanleggen van de deelgebieden. In dit team krijgen mensen met een uitkering en statushouders van het AZC de kans om werkervaring op te doen. Ze komen allemaal uit de regio en zijn vier dagen per week aan het werk. Ook Dorpsbelangen ondersteunt het Work-Out team. In de toekomst kan zij ook klussen gaan doen op ander plekken in het dorp.

Tuingereedschap Uitleenpunt is geopend

Aan de Anjerstraat is een Tuingereedschap Uitleenpunt (TUP).In een container staan gereedschappen die huurder gratis kunnen lenen om in hun tuin te gebruiken. De TUP is op werkdagen geopend van 8.00 uur tot 16.00 uur.TUP

Lefier bouwt woningen terug in de wijk

Lefier bouwt de komende jaren meerdere woningen terug als vervanging voor de gesloopte woningen aan de Anjerstraat en omstreken. De eerste bewoners zijn inmiddels verhuisd naar de 5 nieuwe woningen aan de Badstraat. Op de locatie van het ‘Blauwe Pand’ willen we 7 grondgebonden woningen bouwen. Verder hebben we plannen om 15 woningen te bouwen op de locatie Kerkstraat – Badstraat. Hiervoor moeten we wel eerst kijken of het bestemmingsplan kan worden aangepast.

Samen

Zoals u kunt lezen, gebeurt er veel in Musselkanaal. Bewoners, ondernemers en organisaties pakken veel zelf op, werken intensief samen en kiezen voor een sterk lint. Van deze aanpak kunnen andere dorpen veel leren! Er is hierdoor al veel bereikt, maar er gaat ook nog heel veel gebeuren!