Woningverbetering
13-7-2020

Lefier start pilot met zonnepanelen in Midden-Groningen

Deze week ontving Elles Dost, bestuurder van Lefier, het eerste zonnepaneel uit handen van directeur Bauke Bakker van Ecorus. Dit zonnepaneel wordt binnenkort gelegd op het dak van een van de 500 geselecteerde huurwoningen van Lefier in de wijk Gorecht-West in Hoogezand en is daarmee het startsein voor een pilot. De voorbereidingen voor de pilot zijn inmiddels gestart.

Duurzaam en betaalbaar

Elles Dost: “Lefier investeert veel in energiemaatregelen. Daarom kijken we naar verschillende manieren om te verduurzamen. Door het plaatsen van zonnepanelen dragen we niet alleen bij aan schonere energie, maar kunnen onze huurders hierdoor ook op hun energiekosten besparen. Deze pilot sluit dus mooi aan bij de vraag van de huurder en bij de duurzaamheids- en betaalbaarheidsambitie van Lefier.” Bij nieuwbouw en bij grotere renovatieprojecten paste Lefier al zonnepanelen toe. Deze pilot is de eerste waarbij Lefier zonnepanelen aanbrengt zonder dat dit onderdeel is van een renovatie.

Hoe gaat de pilot in zijn werk?

Projectleider Wilfred Schepers legt uit: “We hebben een selectie gemaakt op basis van een aantal criteria, onder andere het energiebeleidsplan, het huidige energielabel en de ligging van het dak. We starten met 500 woningen die een minder goed energielabel hebben.” De huurders van de geselecteerde woningen ontvangen de komende weken een brief met de vraag of zij tegen een kleine huuraanpassing zonnepanelen op hun woning willen. Afhankelijk van de mogelijkheden van de woningen en het verbruik van de bewoner zullen er 6 tot 10 panelen per dak geplaatst worden. “De bedoeling is dat eind augustus de eerste zonnepanelen worden gelegd.”

Uitrol zonnepanelen

Een aantal verduurzamingsprojecten in de gemeente Midden-Groningen heeft vertraging opgelopen in verband met het aardbevingsdossier. Daarom heeft Lefier er bewust voor gekozen om de pilot in Midden-Groningen te starten. De aanpak van de pilot is projectmatig. Andere huurders moeten dus nog even wachten en kunnen nog geen individuele aanvragen doen voor zonnepanelen. Schepers: “Eind dit jaar gaan we de pilot evalueren. Als deze succesvol is, gaan we kijken naar verdere uitrol van zonnepanelen binnen ons hele werkgebied.” Om daar goed op te kunnen inspelen heeft Lefier een raamovereenkomst met Ecorus gesloten voor het mogelijk leggen van zonnepanelen in de komende jaren. Bij een geslaagde pilot denkt Lefier aan het volgend jaar verdubbelen van het aantal woningen met zonnepanelen naar 1000.