Vertaal deze pagina

Nieuwbouw
26-11-2019

Nieuwbouw 38 appartementen, Kerkstraat (Stadshart) Hoogezand

Na 15 jaren, is er eindelijk een mooi en breed gedragen bestemmingsplan ontwikkeld voor het al jarenlang braakliggende terrein in het hart van Hoogezand, ook bekend als het duurste hondenuitlaatveld van het Noorden. Aan de Kerkstraat in het Stadshart van Hoogezand, komen 300 nieuwe woningen, voor verschillende doelgroepen. Een welkome en mooie aanvulling voor Hoogezand.

In de eerste bouwfase worden 75 woningen gebouwd. Lefier realiseert daarbinnen 38 duurzame en betaalbare appartementen. Het gaat om twee afzonderlijke appartementencomplexen, waarvan één 3 woonlagen en 14 woningen telt en het andere heeft 5 woonlagen en 24 woningen. De gelijkvloerse appartementen beschikken over 2 slaapkamers. De woningen zijn beschikbaar voor iedereen, mits de toekomstige huurders in aanmerking komen voor sociale huur. De appartementen op de begane grond hebben een eigen buiten terras en de overige appartementen beschikken over een balkon. Naast een individuele fietsenberging op het maaiveld is er voor elk appartement een parkeerplaats beschikbaar op het binnenterrein.

Duurzaam wonen
De energiezuinige appartementen worden gebouwd volgens het bouwbesluit met een EPC van 0,4 en worden uitgerust met een lucht warmtepomp en vloerverwarming. Verder zijn de woningen gasloos en voorzien van zonnepanelen die per woning individueel worden aangesloten.

We verwachten de 38 appartementen begin 2021 op te kunnen leveren. De verwachting is dat ze gewild zullen zijn: de ligging is centraal, de indeling van de appartementen is aantrekkelijk (met 2 slaapkamers) en de sociale huurprijs (ad € 606,50 prijspeil 2018) vormt geen belemmering.

Achtergrond
In de zomer van 2019 is de realisatiefase van de woningbouw in Stadshart Tussenhof in Hoogezand officieel van start gegaan. Onder de vlag van Geveke Bouw en de gemeente Midden-Groningen hebben Pieter Witzenburg namens Lefier en Hilde van Ree namens Groninger Huis symbolisch hun handtekeningen gezet onder de bouwcontracten.

De voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer, Geveke, Lefier, Groninger Huis en De Reensche Compagnie hadden op 18 april 2017 al een intentieovereenkomst gesloten voor de herontwikkeling van Stadshart Noord Hoogezand. Hierin hebben zij de intentie uitgesproken om de problematiek in de Kerkstraat en omgeving samen aan te pakken door middel van sloop, (gedeeltelijke) renovatie en nieuwbouw en door een kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte.

De gemeente zet zich al jaren in voor de ontwikkeling van het Stadshart in Hoogezand. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw zijn percelen en panden aangekocht, is bestaande bebouwing gesloopt en zijn deelgebieden herontwikkeld. Het Stadshart bestaat uit 2 delen: het zuidelijk- en het noordelijk deel. De vernieuwing van het Stadshart Zuid Hoogezand, met onder andere de realisering van het ‘Kielzog’ en upgrade van het winkelcentrum ‘De Hooge Meeren’ is gereed. De vernieuwing van Stadshart Noord is nu in voorbereiding. Doel van de gebiedsontwikkeling is het afronden van het stadscentrum met een zorgvuldige aansluiting op en overgang naar de aangrenzende bebouwing.