Vertaal deze pagina

Woningverbetering
24-1-2018

Verbeterproject Zetveld

‘Het is direct een stuk comfortabeler in huis’

Eind 2015 kregen de bewoners aan het Zetveld bericht dat de woningverbetering van hun 24 huizen door ging. Problemen met het riool zorgden voor vertraging, maar in september 2016 gingen de werkzaamheden van start. Na wat aanloopproblemen in het eerste blok, kwam het project op stoom. De woningen kregen een compleet nieuwe schil, nieuwe kozijnen, dubbel HR-glas en het dak werd geïsoleerd. Wie wilde, kon kiezen voor een nieuwe keuken en nieuw sanitair.

 

Goed te spreken over contact

Matje en Jan Schoonbeek wonen al 13 jaar aan het Zetveld. Jan is voorzitter van de bewonerscommissie. “Die is ontstaan uit een groep bewoners die klachten hadden over de woningen. Vrij vroeg hebben we de Huurdersfederatie erbij gehaald om mee te denken in het hele proces. Zij hebben kennis van zaken als de woningwet en de rechten en plichten van alle partijen. Samen zaten we bij de vergaderingen met Lefier.” Over het contact met Lefier is hij goed te spreken. “Dat verliep in grote lijnen prima, als er tijdens het overleg iets door de bewonerscommissie werd ingebracht of voorgesteld luisterden ze ook naar ons. Wensen werden waar mogelijk uitgevoerd.”

 

Isolatie

De renovatie is al enige tijd achter de rug en Jan en Matje merken het verschil. “Het is veel comfortabeler”, zegt Matje. “De tocht is weg, alles is veel sneller warm.” Jan: “De verwarmingsketel is in overleg met Lefier op 40 graden gezet, in plaats van 60. Even afwachten hoe het gaat als het echt koud wordt, maar tot nu toe gaat het goed.”

 

Verhuizen

Niet dat ze er zelf lang van zullen genieten, want …. Jan en Matje gaan verhuizen. “We waren op een bijeenkomst in De Badde om onder andere tegels voor badkamer en toilet uit te kiezen”, vertelt Jan. “Toen vroeg de medewerkster van Lefier of een van de nieuwe woningen aan het Achterdiep of de Lokkerstraat niet wat voor ons was. Daar moesten we wel even over nadenken, maar toen hebben we ja gezegd. We zijn nu nog gezond, maar wie weet wat nog komen gaat. Alles gelijkvloers is dan fijn. Bovendien kunnen we zo in Nieuw-Weerdinge blijven wonen.”

 

Matje moet er zelf een beetje om lachen. “Volgende week gaan we verhuizen, weer terug naar wat wij de ‘oude bouw’ noemen. Daar hebben we 30 jaar in de Lindemanstraat gewoond. En Jan heeft als zevenjarig kind nog aan de Lokkerstraat gewoond. Nu, op z’n zeventigste, komt hij bijna terug op zijn oude stek. Wie had dat ooit gedacht!”

 

(Het interview vond begin 2017 plaats. Jan en Matje wonen inmiddels al een tijdje in hun nieuwe woning.)