Woningverbetering
20-1-2021

Woningverbetering Sportlaan & Plataanlaan Nieuw Buinen

Lefier voert de komende tijd woningverbeteringen uit bij woningen aan de Sportlaan en Plataanlaan in Nieuw Buinen. Sinds de uitvoering van een aantal isolerende maatregelen in 2013 kwamen hier regelmatig klachten van huurders binnen. Lefier heeft er voor gekozen om deze problemen grondig aan te pakken. Naast het oplossen van de problemen wordt deze kans ook aangegrepen om de huidige energie index (EI) van de woningen te verhogen.

Voorgeschiedenis

In 2013 zijn er bij 42 woningen aan de Sportlaan en Plataanlaan isolerende maatregelen uitgevoerd. In deze periode was er veel discussie over het toepassen van purisolatie en de eventuele allergieën die dit zou veroorzaken. Om die reden is er bij dit project gekozen voor alternatieven, in de vorm van Drowa-chips in de kruipruimte en verlijmde isolatiekorrels in de spouwmuren en de zoldervloer. Daarnaast zijn er dubbele beglazing, mechanische ventilatie en ventilatieroosters geplaatst en zijn er koudebruggen opgeheven.

Losraken korrels en tochtproblemen

De jaren daarna zijn er meerdere klachten geweest over het losraken van korrels op de zoldervloer. De korrels vielen door sparingen in het plafond en kwamen incidenteel buiten terecht. Ook waren er klachten over tocht, met name in de woonkamer. Lefier heeft er voor gekozen om de problemen grondig aan te pakken. Daarnaast wordt deze mogelijkheid aangegrepen om met de verbeteringen de woningen een volgende stap te laten maken in het energielabel.

Verbeteringen

De klachten ten aanzien van tocht worden opgelost door het verwijderen van de Drowa-chips en het aanbrengen van 90 mm pur. Dit voorkomt tocht door kieren en naden. De zoldervloer wordt nauwkeurig afgedicht ter plaatse van doorvoeren en centraaldozen. De ruimte om deze punten wordt afgedicht, met pur vanaf de bovenzijde en acrylaatkit aan de onderzijde. Het dakbeschot wordt na-geïsoleerd middels het aanbrengen van 90 mm pur. Verouderde dakramen worden vervangen, de mechanische ventilatie wordt vervangen voor een systeem met Co²-sturing en er worden zelfregelende ventilatieroosters geplaatst in de woonkamer en keuken. Deze ingrepen zorgen voor een sprong naar een verbeterde energie index (EI), maar moeten er vooral voor zorgen dat de klachten bij bewoners verdwijnen.

Positieve ervaringen

Inmiddels zijn de verbeteringen bij meerdere woningen uitgevoerd. De bewoners van deze woningen zijn bijzonder tevreden en geven aan veel meer comfort te ervaren. Omdat regelgeving voorschrijft dat er tijdens en tot 2 uur na het verwerken van pur-isolatie geen andere personen dan de applicateur in de woning aanwezig mogen zijn, hebben wij een leegstaande woning aan de Sportlaan ingericht voor tijdelijk verblijf. Deze woning is op de begane grond volledig ingericht voor een aangenaam verblijf. Klik voor meer informatie op de link naar de brochure rechts bovenaan de pagina.

Half april verwachten wij de laatste woningen op te leveren.