Algemeen
Ik heb een vraag over het project 'Gasvrij Gorecht'.
In Gorecht-Noord (Hoogezand) hebben de gemeente Midden-Groningen en woningcorporaties Woonzorg Nederland, Reensche Compagnie, Groninger Huis en Lefier de handen ineengeslagen om dit gebied gasvrij te maken. Lefier heeft 144 woningen in haar bezit in de Klompéflat (64 woningen) en de Donker Curtiusflat (80 woningen). Gasvrij Gorecht is een omvangrijk project dat bestaat uit vier onderdelen: kook gasvrij, bespaar energie, verwarm duurzaam en vang de zon. De projectbegeleiding wordt gedaan door Procap.
Kook gasvrij
Dit onderdeel is inmiddels volop gaande en wordt binnenkort afgerond. Bewoners hebben tot 31 december 2022 de kans gehad om ‘gratis’ over te stappen van koken op gas naar koken op elektrisch (bijna altijd inductie). Zij kregen een nieuwe kookplaat en de meterkast wordt aangepast als dat nodig is. Vanuit Gasvrij Gorecht werden de kosten voor een nieuwe kookplaat of kookfornuis en het aanpassen van de meterkast vergoed tot € 1.000,-. Dit is voor (bijna) iedereen voldoende. In 2023 moeten nog wel een aantal meterkasten worden aangepast en kookplaten worden geplaatst (bij bewoners die in 2022 hebben aangevraagd), maar nu nog aanvragen is in principe niet meer mogelijk. Als bewoners hier nog vragen over hebben, dan kunnen ze contact opnemen via de website van Gasvrij Gorecht (www.gasvrijgorecht.nl) of naar het spreekuur komen elke woensdag van 11 tot 12 uur aan de Donker Curtiusstraat 159a.
Bespaar energie
In dit onderdeel brengen we onze 144 woningen naar energielabel A. Zo krijgen de bewoners een energiezuinige en comfortabelere woning. Eind december 2022 heeft 80% van de bewoners aangegeven akkoord te gaan met het verduurzamen van de woning. Dit is ruim boven de benodigde 70%. Op dit moment loopt de bezwaarperiode voor bewoners die niet akkoord zijn. Die loopt half februari af. We verwachten niet lang daarna te kunnen starten. Waarschijnlijk eerst zoveel mogelijk met de werkzaamheden in de algemene ruimtes, daarna met de werkzaamheden in en aan de woningen. Naar verwachting wordt het project in het najaar afgerond.
Verwarm duurzaam
Een belangrijk onderdeel van het project is het aanleggen van een duurzame warmtering, waarbij gebruik wordt gemaakt van de restwarmte van ESKA Board, een kartonfabriek in de buurt. De inzet is om de restwarmte te gebruiken die bij het productieproces van deze fabriek vrij komt. Voor onze 144 woningen wordt ook gekeken of zij kunnen worden aangesloten op dit warmtenet. De verwachting is dat deze warmtering er in 2024 komt. Belangrijke vragen en zorgen van bewoners gaan hierbij over de maandelijkse kosten van een warmtering en de leveringszekerheid (wat als ESKA weggaat of het productieproces stil komt te liggen?). Terechte zorgen die voor een deel al op informatiebijeenkomsten in december 2022 zijn weggenomen en voor een deel in 2023 verder zullen moeten worden weggenomen.
Uiteindelijk wordt er vanuit het gemeentelijk project een uitgewerkt plan voorgelegd aan de bewoners.
Als tenminste 70% van de bewoners akkoord gaat, wordt de warmtering aangelegd. Dit percentage is ook voor de aanleg van de warmtering nodig en staat los van de verduurzaming van de woningen.
Vang de zon
De mogelijkheden voor het duurzaam opwekken van zonne-energie worden ook onderzocht. Voor de woningen van Lefier kijkt men naar de mogelijkheid voor zonnepanelen op het dak van beide complexen. Deze opgewekte energie kan dan ingezet worden voor het verbruik van de algemene ruimtes in het complex.
Vragen?
- Voor vragen over de verduurzaming van de woningen kunnen bewoners contact opnemen met projectmedewerkers Annie Elting of Rina Loman, via 088 – 20 33 000 of via ons contactformulier.
- Voor vragen over de warmtering of andere vragen kunnen bewoners contact opnemen met bewonersparticipanten Meindert Molter of Daniël Sterkenburgh.