Energiebesparing

Verstandig omgaan met energie is goed voor uw portemonnee. En belangrijk voor het milieu. Met kleine veranderingen kunt u al energie besparen. Bijvoorbeeld: ledlampen gebruiken en de verwarming lager zetten als u van huis gaat. Er zijn verschillende handige websites met tips over energie besparen. Bekijk  ze eens, het kan u veel geld besparen.

Energiebeleid van Lefier
Oudere woningen zijn vaak niet erg energiezuinig. Daarom knapt Lefier veel oudere woningen op, zodat ze minder energie verbruiken. Zo zorgen we dat wonen betaalbaar blijft en helpen we het milieu. We streven ernaar dat in 2050 alle woningen gasloos zijn.

Meer informatie over energie besparen?
Er zijn verschillende handige sites met tips over energie besparen. Bekijk ze zeker eens, het kan u ook veel geld besparen!

Energiebesparing

Wat houdt de proef met energiedisplays van Lefier in?

Lefier start 23 augustus 2021 met het uitdelen van energiedisplays bij projecten met energiebesparende maatregelen. Het doel is om meer bewustwording te creëren onder onze huurders. Daarnaast is de verwachting dat huurders gaan beparen op hun energierekening.

Waar kan een huurder terecht met vragen over het gebruik van de energiedisplay?
Voor alle vragen kunnen huurders rechtstreeks contact opnemen met onze leverancier. Dit is de ECO Groothandel. De huurder kan mailen naar: geo@eco-logisch.nl of telefonisch contact opnemen via de klantenservice op telefoonnummer 020 – 262 9462. Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat ze de ECO GEO II Display hebben.

De huurder heeft een display van Lefier gekregen, maar het installeren lukt niet, wat nu?
Als de huurder van ons de display heeft ontvangen met een brief met de link naar een filmpje, dan komen wij op een later moment in het project nog langs om te helpen bij het installeren van de display.

Waarom is mijn energielabel veranderd?

Dit kan verschillende redenen hebben:

 • Door toepassing van maatregelen die invloed hebben op het energieverbruik, bijvoorbeeld renovatie of ketel-vervanginig.
 • Het bepalen van het energielabel wordt steeds beter en vollediger uitgevoerd. Dit kan er voor zorgen dat een verandering in de woning pas nú doorgevoerd wordt in het energielabel. Hierdoor kan het voorkomen dat een energielabel verschilt ten opzichte van vorig jaar.
 • De manier waarop het energielabel wordt opgenomen is in 2015 veranderd. Hierrdoor kan een energielabel van vóór 2015 niet vergeleken worden met het energielabel van nu. De uitkomst kan verschillen. Voor 2015 keek men naar slechts 15 kenmerken, in tegenstelling tot de 150 kenmerken met de huidige manier.

Mag ik als huurder zelf een energielabel aanvragen?

Nee dit is niet toegestaan. De woning is eigendom van Lefier. Alleen de eigenaar van een woning mag een gecertificeerde instelling opdracht geven tot het bepalen van een energielabel. Lefier zorgt dat uw energielabel tijdig wordt opgenomen door Invent. U wordt tijdig geïnformeerd wanneer dit bij u plaatsvindt.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is in vergelijking met soortgelijke woningen. Het energielabel bestaat uit een klasse (A tot en met G) en een kleur (groen tot en met rood). Energielabel A (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.
Het energielabel telt mee in de puntenwaardering van een zelfstandige woning en bepaalt dus mede de huurprijs. U kunt geen bezwaar maken tegen het label op zich. Wel kunt u bezwaar indienen tegen de huurverhoging. 

Bent u het niet eens met de huurverhoging, dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij Lefier. Gebruik hiervoor het formulier 'Bezwaarschrift huurverhoging'. Dit formulier kunt u downloaden op de website van de Huurcommissie (www.huurcommissie.nl). U moet het formulier vóór de ingangsdatum van de huurverhoging inleveren. Gaat een huurverhoging in op 1 juli, dan moet het formulier dus vóór 1 juli inleveren. De verhuurder stuurt het voorstel met de huurverhoging minstens twee maanden van tevoren naar u toe. U heeft dus ruim acht weken de tijd om het formulier in te leveren. Bent u te laat, dan kunt u geen bezwaar meer maken.

Hoe kan ik besparen op mijn energierekening?

Enkele bespaartips:

 • Maak gebruik van spaarlampen of LED-lampen.
 • Doe het licht uit als u een ruimte verlaat.
 • Gebruik tochtstrips, maar ventileer wel regelmatig. Vochtige lucht warmt moeilijker op en kost meer energie.
 • Was alleen met een volle wasmachine, het liefst op 40 graden.
 • Gebruik zoveel mogelijk een droogrek in plaats van de wasdroger.
 • Verwarm uw huis verstandig. Zet de verwarming een uur voordat u gaat slapen al lager. Draai de verwarming omlaag als u langere tijd niet thuis bent en verwarm alleen ruimtes die u vaak gebruikt.
 • Laat apparaten niet op de stand-by stand staan. Het beste is televisies, computers e.d. helemaal uit te doen als u ze niet gebruikt. Dit is ook beter in verband met brandveiligheid.
 • Maak gebruik van een waterbesparende douchekop en probeer een minuutje korter te douchen.
 • Laat gordijnen niet over de radiatoren vallen.
 • Laat deuren en ramen niet onnodig openstaan (behalve bij het ventileren natuurlijk).
 • Sluit 's avonds de gordijnen, vitrages en de binnenzonwering. Zo houdt u de warmte binnen. Doe overdag juist het omgekeerde en laat de zon uw huis verwarmen.