Huisbewaarder

Het kan gebeuren dat u tijdelijk een andere woon- of verblijfplaats heeft. Bijvoorbeeld vanwege werk, stage, reizen of ziekte. U kunt dan iemand anders in uw huis laten wonen als huisbewaarder. Bijvoorbeeld een kennis of familielid. Het huurcontract tussen u en Lefier blijft in die periode bestaan. U blijft dus de huurder en u blijft ook de huur aan ons betalen. 

Wilt u een huisbewaarder in uw huis of kamer laten wonen tijdens uw afwezigheid? Dan heeft u toestemming van Lefier nodig. U kunt dit aanvragen bij Lefier met het formulier 'Huisbewaarderschap aanvragen' in uw Mijn Lefier account. Doe dit minimaal één maand van te voren. Voor het huisbewaarderschap gelden voorwaarden. Deze vindt u hieronder bij de veelgestelde vragen.

Woont er een huisbewaarder in uw woning? Dan hoeft u zich niet uit te schrijven bij de gemeente. De huisbewaarder mag/kan zich inschrijven bij de gemeentelijke basis administratie. Dit kan gevolgen hebben voor uw huurtoeslag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Belastingdienst.

Veel gevraagd over Huisbewaarder

Wat is een huisbewaarder?

Algemeen

Een huisbewaarder is iemand die tijdens uw afwezigheid in uw woning of kamer verblijft. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat u tijdelijk een andere woon- of verblijfplaats heeft door werk, stage, reizen of ziekte. Als u dit wilt, dan kunt u een aanvraag bij Lefier indienen voor het aanstellen van een huisbewaarder.
Huisbewaarderschap heeft geen gevolgen voor uw huurcontract. Het huurcontract tussen de huurder en Lefier blijft gewoon bestaan. U blijft de huurder en u zorgt altijd zelf voor de huurbetaling.

Huisbewaarderschap aanvragen
Wilt u een huisbewaarder in uw huis of kamer laten wonen? Vult u dan het formulier 'Huisbewaarderschap aanvragen' in op onze website in uw eigen klantportaal.
Als een huisbewaarder in uw kamer/woning verblijft, dan hoeft u zich niet uit te schrijven bij de gemeente. De huisbewaarder mag/kan zich op uw adres inschrijven bij de gemeente. Dit kan gevolgen hebben voor uw huurtoeslag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Belastingdienst (0800-0543).