Tuinonderhoud

Samen met u werken wij graag aan verzorgde en leefbare buurten. Daar hoort ook een nette tuin bij. Als u een tuin heeft, moet u deze zelf onderhouden. Dat staat in uw huurcontract. Wij verwachten van u dat u uw voor- en achtertuin goed onderhoudt. Dit houdt in dat uw tuin een verzorgde indruk maakt en geen overlast veroorzaakt voor anderen. Voor meer informatie over tuinonderhoud, kunt u bij onderstaande vragen kijken.

Voor mogelijkheden om tuingereedschap te lenen, klik hier.

Veel gevraagd over Tuinonderhoud

Het tuinonderhoud van het gezamenlijke groen is slecht. Kan Lefier hier iets aan doen?

Algemeen

Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 – 20 33 000.

Wat doet Lefier als ik mijn tuin slecht onderhoud?

Algemeen

Als u uw tuin slecht onderhoudt, spreekt Lefier u hierop aan. We maken dan afspraken met u over het tuinonderhoud.

Kan Lefier mijn tuinafval ophalen?

Algemeen

Nee, wij halen geen tuinafval op. Als u uw tuinafval zelf niet kunt wegbrengen of afvoeren, kan misschien iemand in uw omgeving u helpen. Anders kunt u contact opnemen met de gemeente waar u woont.

Mag ik een erfafscheiding plaatsen?

Algemeen

Ja, dit mag, maar wel op uw eigen kosten. Houdt u rekening met de wettelijke voorschriften. Informeer vooraf bij uw gemeente naar de regels en voorwaarden over de maximale hoogte aan de voor- en achterzijde van de woning. Deze kunnen per gemeente verschillen.

Woont u in een complex in Groningen? Neem dan contact met ons op om te informeren of er bijzondere regels zijn.

De tuin van een leegstaande woning staat vol onkruid. Kan Lefier hier iets aan doen?

Algemeen

Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 – 20 33 000.

Mag ik een boom in mijn tuin kappen?

Algemeen

De regels hiervoor verschillen per gemeente.

Groningen
Als u wilt dat een boom gekapt wordt, neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 088 – 20 33 000. Eerst komt onze wijkbeheerder langs om te kijken of kappen nodig is. Als dat zo is, vragen wij een kapvergunning aan bij de gemeente Groningen. Een medewerker van de gemeente zal ook nog een keer langskomen. Het traject van aanvraag tot het eventueel kappen van de boom duurt gemiddeld 12 tot 16 weken. Binnen deze periode kunnen omwonenden bezwaar aantekenen. In het broedseizoen (15 maart - 1 augustus) worden er geen bomen gekapt.

Emmen
De gemeente Emmen heeft bomen aangewezen die niet gekapt mogen worden. Als u een boom wilt laten kappen, dan schakelen we de wijkbeheerder in. Hij/zij komt kijken en kan aangeven of de boom wel of niet gekapt mag worden. In het broedseizoen (15 maart - 1 augustus) worden er geen bomen gekapt.

Stadskanaal
Als u wilt dat een boom gekapt wordt, neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 088 – 20 33 000. Eerst komt de wijkbeheerder langs om te kijken of kappen nodig is. Als dat zo is, kan hij/zij regelen dat de boom gekapt wordt (hij regelt ook de vergunningen als dat nodig is). Staat de boom niet op grond van Lefier, dan verwijzen we u door naar de gemeente Stadskanaal.

Midden-Groningen
In Midden-Groningen mogen alleen de bomen die beeldbepalend zijn, niet gekapt worden. Andere bomen mag u kappen. U hoeft hiervoor geen vergunning aan te vragen. Als u wilt weten of u een bepaalde boom mag kappen, neemt u dan contact op met de afdeling bewonerszaken/wijkbeheer van Lefier.

Let op: is de boom van uzelf? Dan zijn de kosten voor het kappen van de boom voor uw eigen rekening.

Ik kan mijn tuin niet meer zelf onderhouden. Wat kan ik doen?

Algemeen

U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw tuin. Als dat niet meer lukt, kunt u familie of buren vragen om u te helpen. In sommige wijken kunt u een beroep doen op georganiseerde burenhulp. Een andere mogelijkheid is om een contract af te sluiten bij een hovenier. In sommige gevallen kunt u via uw gemeente een vergoeding hiervoor krijgen. Dit kunt u zelf navragen bij uw gemeente.

Mag ik in mijn voortuin een parkeerplek maken voor de auto?

Algemeen

Dit hangt af van de situatie. Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 – 20 33 000.

Ik ben een nieuwe bewoner. Bij het spitten van mijn tuin kom ik grof vuil tegen dat onder de grond is gestopt. Wat moet ik hier mee doen?

Algemeen

Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 – 20 33 000.