Voorkom inbraak

Een inbreker heeft maar 'heel even' nodig om binnen te komen. Gelukkig kunnen al een paar simpele handelingen een inbraak voorkomen.

Tip 1: Draai de deur op slot als u weggaat

Trekt u de voordeur alleen maar dicht, dan kan deze met een creditcard of hard stuk plastic zo open gemaakt worden. Ook wel bekend als de flippermethode.

Tip 2: Zorg dat u huis een bewoonde indruk maakt

Leg geen dure spullen in het zicht. Zorg voor een lichtschakelaar of laat licht branden. Bij langere afwezigheid maak afspraken met uw buren.

Tip 3: Sluit alle ramen als u weggaat

Als een insluiper via een open raam uw woning binnen kan komen, heeft hij aan een paar minuten genoeg om uw spullen mee te nemen. Doe daarom alle ramen dicht als u weggaat. Ook dak- en wc-raampjes. Zelfs als u maar heel even de deur uit bent.

Tip 4: Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten

Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan en kan de deur zo van het slot draaien. Of hij boort met een handboor een gaatje in het kozijn om bij de sleutel te kunnen. De zogenaamde gaatjesboormethode.

Tip 5: Haal ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg

Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te komen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Lukt dat niet, zorg dan voor goede beveiliging op alle ramen en deuren op hoger gelegen verdiepingen.

5 tips voor kamerhuurders:

  1. Draai je kamerdeur op slot.
  2. Doe altijd de voordeur op slot, ook wanneer je even buiten zit in het zonnetje.
  3. Leg je kostbare apparatuur (laptop, pc, tablet, mobiel) uit het zicht in je kamer.
  4. Als je langere tijd weggaat neem dan zoveel mogelijk waardevolle spullen mee.
  5. Schrap de ‘geheime’ plekjes, dus geen sleutels meer onder deurmatten en bloempotten.