Campuscontract

Vanaf 24 april 2023 wordt bij alle nieuwe verhuringen van studentenkamers een campuscontract afgesloten. Dat houdt in dat je alleen een kamer mag huren zolang je staat ingeschreven bij een onderwijsinstelling in Groningen of Leeuwarden (MBO, Bachelor, Master of PhD). Studeer je af of stop je met je studie, dan mag je nog maximaal 1 jaar in je kamer blijven wonen.

Veel gevraagd over Campuscontract

Wanneer vindt er een campuscontrole plaats?

Algemeen

Als je een kamer met campuscontract huurt, moet je na je studie op zoek naar andere huisvesting en mag je niet in je kamer blijven wonen. Volgt je geen studie meer, dan moet je binnen 1 jaar verhuizen.

Mocht je na je studie een vervolg studie gaan doen binnen 1 jaar, dan hoef je de kamer niet te verlaten.

Wij controleren jaarlijks of je nog steeds studeert. Dat doen we door onze bestanden te vergelijken met die van de Hanzehogeschool en de RuG. Het kan ook zijn dat we je vragen om een bewijs van inschrijving aan te leveren. Dit noemen we de campuscontrole.

Waarom verhuurt Lefier alle studentenkamers met een campuscontract?

Algemeen

De vraag naar studentenkamers in de stad Groningen is groot. Met campuscontracten zorgen we ervoor dat er kamers vrij komen voor nieuwe studenten.

Hoe controleert Lefier of ik ingeschreven sta bij een onderwijsinstelling?

Algemeen

Met de RUG en Hanzehogeschool maken we afspraken en worden bestanden met elkaar vergeleken. Daarnaast kan het zijn dat je een brief/mail ontvangt waarin we vragen om een bewijs aan te leveren.

Ik heb nu een huurcontract voor onbepaalde tijd en wil intern doorschuiven naar een andere studentenkamer. Krijg ik dan een campuscontract?

Algemeen

Ja, als je verhuist naar een andere kamer wordt er een nieuw huurcontract afgesloten. Dit is dan een campuscontract. Studeer je af of stop je met je studie, dan mag je nog maximaal 1 jaar in je kamer blijven wonen.

Ik heb een campuscontract en volg geen studie meer. Wat gebeurt er als ik niet binnen 1 jaar mijn huur opzeg?

Algemeen

Dan zal Lefier uiteindelijk een juridische procedure starten.

Ik wil na mijn studie in Groningen blijven wonen. Hoe kom ik aan woonruimte?

Algemeen

Studeer je niet (meer), maar zoek je wel woonruimte in de gemeente Groningen? Dan kun je inschrijven bij WoningNet. Verwacht je na je studie in Groningen te blijven? Dan is het verstandig om je al tijdens je studie in te schrijven. Zo bouw je inschrijftijd op. 

Volgens mijn huidige campuscontract moet ik binnen 6 maanden mijn kamer verlaten. Wordt dit omgezet naar 1 jaar?

Algemeen

In de campuscontracten van vóór 24 april 2023 staat 6 maanden. Bij nieuwe contracten vanaf 24 april 2023 geldt een termijn van 1 jaar om te verhuizen. In de praktijk zullen we hier soepel mee omgaan en de dezelfde termijn aanhouden als de nieuwe contracten.

Ik heb voor mijn studentenkamer een huurcontract voor onbepaalde tijd. Wordt mijn huurcontract omgezet naar een campuscontract?

Algemeen

Nee, als je nu een kamer huurt met een huurcontract voor onbepaalde tijd verandert er niets.