Vertaal deze pagina

Reageren op een woning

Lefier biedt haar beschikbare woningen aan via 2 aanbodsystemen: Mijn Lefier op onze website (voor sociale huurwoningen in Emmen, Midden-Groningen, Stadskanaal en Borger-Odoorn) en Woningnet (voor sociale huurwoningen in de stad Groningen). U kiest waar u wilt wonen, maar er zijn wel een aantal spelregels. Er is veel belangstelling voor sociale huurwoningen, daarom willen we de beschikbare woningen op een eerlijke manier verdelen. 

Hoe kan ik op een vrijkomende woning reageren?

Maak hieronder uw keuze.

Ik heb mij ingeschreven als woningzoekende. Wanneer kan ik reageren?

Maak hieronder uw keuze.

Hoe werkt het puntensysteem bij Woningnet?

Op het moment dat u zich inschrijft bij Woningnet Groningen spaart u per maand één punt. Wanneer u al een woning huurt bij een woningcorporatie die aangesloten is bij Woningnet, dan krijgt u een halve punt extra (dit heet woonduurpunt). Dan spaart u per maand 1,5 punt. (Huurders van Lefier krijgen alleen woonduurpunten als ze huren in de stad Groningen.) De woonduurpunten tellen vanaf de ingang van het huurcontract (dus ook met terugwerkende kracht).

Let op: u dient zelf de juiste gegevens op Woningnet in te voeren om uw woonduurpunten te activeren. Dit doet u als volgt: u logt in bij Woningnet en gaat naar uw inschrijfgegevens. Onder "huidige woonsituatie" vult u de naam van uw woningcorporatie in. Daarnaast vermeldt u de ingangsdatum van uw huidige huurcontract. Uw woonduurpunten worden vervolgens automatisch berekend en direct verwerkt.  

Het halve punt extra per maand vervalt op het moment dat u verhuist naar een woning die niet van de aangesloten woningcorporaties is. Ook de dan al opgebouwde woonduurpunten vervallen.

Mocht u meer willen weten, ga naar www.woningnetgroningen.nl. Hier kunt u meer informatie vinden.

Ik heb een woning aangeboden gekregen, kan ik nog wel op andere woningen reageren?

Wanneer u in Groningen op woningen reageert, kunt u maximaal twee woningen aangeboden krijgen. Op het moment dat u een woning in aanbieding heeft, kunt u niet reageren op de woningen die op dat moment op Woningnet staan.

Voor de overige gebieden kunt u maximaal drie woningen tegelijk in aanbieding hebben als u bij alle drie de meeste punten hebt. U kunt dan op dat moment geen andere woning meer in de aanbieding krijgen. En kunt niet op andere aanbiedingen meer reageren.

Op hoeveel woningen kan ik per week reageren?

Maak hieronder uw keuze.

Ik heb mijn inschrijving betaald, maar ik kan niet reageren, hoe kan dat?

Maak hieronder uw keuze.

Ik heb een zorgindicatie en mijn inkomen ligt net boven de inkomensgrens. Kan ik toch nog in aanmerking komen voor een sociale huurwoning?

Met een zorgindicatie van minimaal tien uur per week, komt u altijd (ongeacht uw inkomen) in aanmerking voor een sociale huurwoning.

Een zorgindicatie kan zijn:

VP = verpleging

PV = persoonlijke verzorging

IB =  individuele begeleiding

Let op: dit wil niet zeggen dat u met voorrang een woning krijgt.

Ik heb een dubbele woningaanbieding gekregen, wat moet ik doen?

Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 2033000.

Kan ik, als ik heb gereageerd op een woning, mijn eindpositie zien na de reactietermijn?

Maak hieronder uw keuze.

Ik wil graag reageren op een seniorenwoning maar ik heb kinderen die nog bij mij thuis wonen. Kan ik op deze woning reageren?

Nee. Als u thuiswonende kinderen heeft, komt u niet in aanmerking voor een seniorenwoning.

Hoe gaat de toewijzing van statushouders in zijn werk?

Asielzoekers met een verblijfsvergunning maken deel uit van onze samenleving. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wijst deze vergunninghouders toe aan gemeenten. Gemeenten moeten hen passende woonruimte aanbieden. Lefier speelt hierbij een belangrijke rol. In de stad Groningen gaat de toewijzing via WoningNet. Statushouders zijn urgent woningzoekende en kunnen zelf reageren via WoningNet. Buiten de stad Groningen gaat dit vaak in overleg met een begeleider van de statushouder en een verhuurmakelaar van Lefier.

Heeft u nog andere vragen over de toewijzing, dan kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 088 2033000.

Wat is interessepeiling bij woningaanbieding Woningnet?

Bent u als eerste kandidaat geëindigd voor een woning, dan gaan we vanaf 28 november 2018 eerst uw interesse peilen voordat u de uitnodiging voor woningbezichtiging ontvangt.

Geen reacties

Steeds vaker reageren kandidaten niet op een woningaanbieding. Dit is jammer voor iedereen die wel belangstelling heeft en onnodig moet wachten. Daarom willen we alleen woningaanbiedingen sturen naar kandidaten die echt interesse hebben in de woning.

E-mail peilen belangstelling

Voordat we een uitnodigingsmail voor woningbezichtiging sturen, ontvangt de kandidaat per e-mail een interessepeiling. Wij vragen daarin om binnen een hele korte termijn bij Mijn reacties op WoningNet aan te klikken of u wel of geen interesse heeft. Heeft u wel interesse, dan ontvangt u gelijk de uitnodigingsmail voor woningbezichtiging en kunt u de woning gaan bezichtigen.

Reageert u niet op tijd, dan benaderen wij de volgende kandidaat en kunt u geen aanspraak meer maken op de woning.

Experiment

Deze wijziging wordt eerst als experiment ingevoerd voor een periode van een half jaar.