Ingrijpende vernieuwing studentenflat Van Heemskerckstraat

De studentenflat aan de Van Heemskerckstraat is gebouwd in de jaren ’60 en is nu flink verouderd. Je deelt er keuken en sanitair met 13 medebewoners. En de kamers zijn met gemiddeld 15m2 niet al te groot. De student van nu wil meer kwaliteit. Daarom wordt de flat ingrijpend vernieuwd. Als het klaar is staat er een moderne flat met lage energielasten, waar 263 studenten een fijn thuis vinden.

De kamers worden semi-zelfstandig

Dat wil zeggen dat iedere kamer een eigen badkamer met toilet krijgt. De keuken en woonkamer deel je met 6 medebewoners. “We vinden het belangrijk dat woonruimte voor studenten betaalbaar blijft”, zegt Pieter Witzenburg, directeur vastgoed bij Lefier. ”En we zien dat veel studenten gemeenschappelijke ruimtes gezellig vinden. Daarom dus semi-zelfstandige kamers en geen studio’s.” Voor de kamers is huurtoeslag mogelijk. De flat krijgt een andere indeling en daardoor komen er 34 kamers bij. Zo voegen we ook nog extra studentenkamers toe aan de stad.

We maken er een duurzame studentenflat van

Een paar jaar geleden vernieuwde Lefier de drie studentenflats in Selwerd. Nu vernieuwen we de Van Heemskerckflat op dezelfde manier. Dat doen we weer samen met bouwbedrijf Van Wijnen. “We maken er een duurzame studentenflat van”, zegt Balster Topper, directeur Van Wijnen Groningen. “De betonnen binnenmuren blijven staan. Daar komt een mooie, nieuwe buitenkant omheen.” De flat wordt goed geïsoleerd. Er komt een energiezuinige installatie met een warmtepomp. Daarmee kunnen de kamers in 2030 van het gas af. Nieuw is dat de zonnepanelen in de gevel worden geplaatst.

Wat gaan we doen?

  • De nieuwe kamers worden gemiddeld 19 m2. Daarvoor bouwen we de flat aan zowel de voor- als de achterzijde een stuk uit.
  • Elke kamer krijgt een eigen badkamer met toilet.
  • De keuken wordt na de renovatie gedeeld met 7 bewoners.
  • Bij de keuken komt een volledig ingerichte woonkamer, zodat er bewoners een plek hebben om elkaar te ontmoeten.
  • De flat wordt energiezuiniger.
  • Op de begane grond komen gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een wasserette en gemeenschappelijke ruimtes voor studeren en recreëren.
  • Het terrein rond de flat wordt groener en biedt plekken waar studenten gezellig buiten kunnen zitten. 

Planning

Start werkzaamheden: mei 2024. Het werk duurt ongeveer een jaar. In de zomer van 2025 is de flat klaar.