Vertaal deze pagina

Nul-op-de-meter

Lefier werkt aan energiezuinige woningen. We knappen veel oudere woningen op, zodat ze minder of helemaal geen energie verbruiken. Onze nieuwbouwwoningen zijn zoveel mogelijk energieneutraal. Met deze 'nul-op-de-meter' woningen zorgen we dat wonen betaalbaar blijft en helpen we het milieu.

Een nul-op-de meter (NOM) woning wekt met zonnepanelen en/of een zonneboiler zelf energie op. Ook is de woning zeer goed geïsoleerd. Het huis heeft geen gasaansluiting. De installaties in de woning leveren net zoveel energie op als er in de woning wordt verbruikt. Dat wil zeggen: bij normaal verbruik.

In een NOM heeft u (bijna) geen energierekening. In plaats daarvan betaalt u een vergoeding aan Lefier. Dat noemen we een Energie Prestatie Vergoeding (EPV). Lefier mag deze vergoeding vragen, omdat uw woning energie opwekt. U krijgt dus ‘gratis’ energie. U moet wel aansluitkosten voor elektriciteit (ook wel vastrecht genoemd) betalen aan uw energiebedrijf.

Gebruikt u meer energie dan de woning opwekt? Dan ontvangt u automatisch stroom van uw energieleverancier. Gebruikt u minder energie? U levert dan stroom aan het energiebedrijf. Het energiebedrijf geeft u hiervoor een vergoeding. 

Lefier werkt in verschillende dorpen en wijken aan projecten om woningen nul-op-de-meter te maken. Bij de veelgestelde vragen vindt u meer informatie over deze projecten.

Wat houdt nul-op-de-meter (NOM) in?

'Nul-op-de-meter' is een landelijke proef om woningen energieneutraal te maken. Veel huizen uit de jaren '50, '60 en '70 hebben geen goede isolatie en ventilatie. Dat maakt de woningen oncomfortabel en de energierekening hoog. In 'nu-op-de-meter' werken woningcorporaties en bouwers samen om deze huurwoningen energiezuinig te maken. Ook Lefier doet hieraan mee.  We nemen in totaal 1375 woningen voor onze rekening.  De woningen worden op een slimme manier energiezuinig gemaakt. Huurders krijgen een verbeterd huis zonder hogere kosten per maand. Dit wordt onder andere toegepast in Stadskanaal en in Groningen in Paddepoel.

Ik heb een vraag over de Energie Prestatie Vergoeding (EPV).

EPV staat voor Energie Prestatie Vergoeding, dit zijn de kosten die u betaalt voor uw energieverbruik. Deze kosten zijn heel laag omdat u in een woning woont die deel uit maakt van het project 'nul-op-de-meter'. Dit houdt in dat uw woning energieneutraal is. De woning wekt zelf energie op middels zonnepanelen. De EPV betaalt u aan Lefier. Hiervoor moet u een extra document tekenen. Daarnaast moet u het vastrecht aan de leverancier betalen. 

Bij wie kan ik terecht met vragen over nul-op-de-meter (NOM) woningen aan de Laan van het Kinholt (Emmerhout, fase 1)?

Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 2033000.

Bij wie kan ik terecht met vragen over nul-op-de-meter (NOM) woningen in Maarswold Stadskanaal?

Dura Vermeer voert de werkzaamheden uit. Heeft u vragen of klachten over de werkzaamheden van Dura Vermeer, dan kunt u terecht bij de Engelandlaan 2 in de wijk. Hier zijn altijd mensen van Dura Vermeer aanwezig. U kunt ook telefonisch contact met ze opnemen via 074-2550255.

Voor overige vragen kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 088 2033000.

Bij wie kan ik terecht met vragen over nul-op-de-meter (NOM) woningen in Paddepoel?

Heeft u vragen over de werkzaamheden? Dan kunt u contact opnemen met Dura Vermeer via 074-2550255.

Voor overige vragen kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 088 2033000.

Bij wie kan ik terecht met vragen over nul-op-de-meter (NOM) woningen in Nieuw Buinen (fase 1)?

Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 2033000.

Bij wie kan ik terecht met vragen over nul-op-de-meter (NOM) woningen in Nieuw Weerdinge?

Neemt u hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 088 2033000.

Bij wie kan ik terecht met vragen over nul-op-de-meter (NOM) woningen aan Purmerlaan 2 t/m 44 Stadskanaal?

Voor storingen aan uw installatie kunt u contact opnemen met Schouten Installatietechniek via telefoonnummer 0229 291 500.

Voor andere vragen, kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer 088 2033000.