Vertaal deze pagina

31-1-2019

Geslaagde bewonersavond Schaepmanstraat en Dreeslaan Hoogezand

Dinsdagavond, 29 januari, hebben we samen met de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) en aannemersbedrijf Lamein BV de bewoners van de Schaepmanstraat en Dreeslaan in Hoogezand, bijgepraat over de schadevergoeding en het herstelplan voor de 111 woningen waar schade is ontstaan aan de penanten. Het plan werd positief ontvangen door de aanwezige huurders en woning-eigenaren.

Acuut onveilige situatie
Vorig jaar viel aan de Schaepmanstraat een penant (muurgedeelte tussen twee woningen) naar beneden. Al snel werd duidelijk dat deze schade mogelijk is veroorzaakt door aardbevingen. De vallende stenen zorgden voor een acuut onveilige situatie. Daarom zijn direct veiligheidsmaatregelen getroffen en alle penanten van de 60 huurwoningen en 51 koopwoningen veiliggesteld met steigerdoeken.

De afgelopen maanden hebben Lefier, TCMG en de gemeente Midden-Groningen nauw samen gewerkt om één totaaloplossing te vinden voor alle 111 woningen. Zodat alle 13 woonblokken snel en vakkundig worden hersteld, zonder dat bewoners hier individueel voor hoeven op te draaien.

“We zijn blij dat we de bewoners eindelijk duidelijkheid kunnen bieden. Het heeft langer geduurd dan we vooraf dachten, omdat we hier te maken hebben met een unieke situatie van huurders én kopers.”  

Schadevergoeding voor huurders én kopers
Op 11 januari zijn de bewoners geïnformeerd over het positieve besluit mbt de schadevergoeding aan de 60 huurwoningen. Er is mijnbouwschade vastgesteld. En daarbij zijn ook de kosten voor de schadeafhandeling aan de 51 naastgelegen koopwoningen inzichtelijk gemaakt. Het toegekende schadebedrag voor de 60 huurwoningen én de geadviseerde extra vergoeding voor de penanten aan de 51 koopwoningen, is voldoende om alle penanten te herstellen. Dit betekent dat de kosten voor het herstel voor alle huurders én kopers is gedekt. Dit maakt het mogelijk om voor alle 111 woningen één totaaloplossing te realiseren.

Herstelplan
Voor het herstel van de penanten van de 111 woningen heeft Lefier een herstelplan laten opstellen door aannemersbedrijf Lamein uit Hoogezand. Lamein gaat de huidige penanten slopen en regelt daarbij ook de sanering van het asbest dat is aangetroffen achter de penanten. Vervolgens worden de penanten hersteld met isolatieplaten en steenstrips.

Uitvoeringsovereenkomst
Om namens alle bewoners opdracht te kunnen geven voor het herstelplan, moeten de woning-eigenaren een uitvoeringsovereenkomst sluiten met Lefier. Zodra alle woning-eigenaren de uitvoeringsovereenkomst hebben getekend, kan Lamein van start met het herstel. Het streven is om eind april te beginnen met de werkzaamheden, zodat het werk na de zomer kan worden afgerond. Lefier gaat dit traject van schadeherstel samen met Lamein begeleiden en zal hierover nadere afspraken maken met zowel de huurders van Lefier als de eigenaren van de koopwoningen.