3-6-2020

Versnelde invoering van de VoorzieningenWijzer in de gemeente Groningen

Zorgverzekering, energiekosten, wel of geen toeslagen... Best lastige dingen. Dat ze geld kosten, is zeker. Maar soms betalen onze huurders te veel. Of blijkt dat mensen die ene toeslag toch kunnen krijgen. De VoorzieningenWijzer helpt mensen hiermee. Huurders van Lefier in de gemeente Groningen die door de corona crisis minder inkomsten hebben en zich bij Lefier melden voor een betalingsregeling, kunnen vanaf nu gratis gebruik maken van De VoorzieningenWijzer. De Voorzieningenwijzer is sinds 2019 ook beschikbaar voor onze huurders in Stadskanaal en Borger-Odoorn.

Wat is De VoorzieningenWijzer?
De afgelopen jaren heeft Lefier in verschillende gemeentes ervaringen opgedaan met De Voorzieningenwijzer. De VoorzieningenWijzer is een programma waarmee Lefier en andere woningcorporaties, gemeenten en welzijnsorganisaties mensen helpen om geld te besparen op de maandelijkse lasten. Bijvoorbeeld omdat mensen recht hebben op bepaalde subsidies, toeslagen of gemeentelijke regelingen. Of door over te stappen naar een goedkopere zorgverzekering of energieleverancier.

Hoe werkt de voorzieningenWijzer?
In een persoonlijk gesprek laten de medewerkers van De VoorzieningenWijzer met dit programma zien waar u kunt besparen. En welke regelingen u kunt gebruiken. Alles wat met u wordt besproken, blijft tussen u en de mensen van De VoorzieningenWijzer

Het adviesgesprek met De VoorzieningenWijzer is gratis. Lefier en De VoorzieningenWijzer willen mensen graag helpen om te zorgen dat zij krijgen waar ze recht op hebben. Lefier verhuurt veel woningen aan mensen met lagere inkomens. Wij willen juist deze mensen helpen om naast de vaste lasten, ook geld over te houden voor de leuke dingen in het leven.

Gemeente Groningen
In 2019 hebben de Groningse corporaties en de gemeente enkele geslaagde pilots uitgevoerd in een paar wijken van de stad. Vanaf juni 2020 kunnen alle inwoners van de gemeente Groningen gebruikmaken van De VoorzieningenWijzer als zij zich bij Lefier of een andere woningcorporatie melden voor een betalingsregeling of bij de gemeente Groningen voor een uitkering. Op deze manier willen we voorkomen dat mensen verder in de schulden en problemen raken.

Gemeente Stadskanaal en Borger-Odoorn
In de gemeente Stadskanaal en Borger-Odoorn wordt de VoorzieningenWijzer ingezet in samenwerking met de gemeente, Woonservice en de welzijnsorganisaties. Ook mensen die een (nieuw) huurcontract tekenen krijgen de mogelijkheid om deel te nemen.

Gemeente Midden-Groningen
In de gemeente Midden-Groningen hebben we in 2019 een geslaagde pilot uitgevoerd met De VoorzieningenWijzer. We verkennen op dit moment de mogelijkheden om dit mogelijk te maken voor alle inwoners van de gemeente. Dat is nu nog niet het geval.

Gemeente Emmen
In de gemeente Emmen wordt de VoorzieningenWijzer (nog) niet ingezet.