Advies voor huurders i.v.m. stijgende energieprijzen verstuurd

Het is je vast niet ontgaan: de energie- en gasprijzen stijgen de laatste maanden enorm. Helaas zullen onze huurders dit ook in hun portemonnee gaan merken. We willen voorkomen dat onze huurders bij de jaarlijkse afrekening voor een vervelende verrassing komen te staan. Daarom hebben we vandaag een mailing verstuurd naar zo’n 3.700 huurders met het advies om hun voorschot tussentijds te verhogen.

Advies voor specifieke groep huurders

Het gaat om een specifieke groep huurders die via de servicekosten betalen voor stookkosten en elektra. Op basis van de verwachte stijging van de kosten, het gemiddelde verbruik over de afgelopen jaren en de huidige voorschotbedragen moet deze groep naar verwachting bijbetalen bij de jaarlijkse afrekening.

Omdat Lefier het voorschotbedrag maar één keer per jaar (bij de jaarafrekening) aan mag passen, is het voor deze huurders verstandig om het voorschotbedrag tussentijds zelf te verhogen. Dit kunnen ze doen via hun Mijn Lefier account. Via de link in de mail is dit zo gepiept.

Waarom geven wij dit advies?

Maandelijks betaalt deze groep huurders voor stookkosten en elektra via de servicekosten. Per 1 juli 2022 past Lefier bij de afrekening het maandelijkse voorschotbedrag aan, maar de energiekosten gaan al vanaf deze maand flink stijgen. Daarom adviseren wij deze huurders om zelf hun voorschotbedrag alvast te verhogen. Zo voorkomen ze dat ze bij de jaarlijkse afrekening in één keer een flink bedrag moeten bijbetalen.

Tips om energie te besparen

Op deze pagina lees je meer over de stijgende energieprijzen en wat dat voor jou betekent. Ook vind je hier tips hoe je energie kunt besparen en daarmee de stijgende kosten kunt beperken.

Omdat het grootste deel van de huurders die bericht hebben gekregen bestaat uit studenten, delen we hieronder nog een aantal tips speciaal voor studenten:

  • Probeer korter te douchen (warm tapwater is een vijfde van je gasverbruik).
  • Studeer in de bibliotheek in plaats van op je kamer (als de bibliotheek open is).
  • Breng tochtstrips aan. Of: een tochtstopper voor je deur (een opgerolde deken werkt ook).
  • Trek een warme trui en sokken aan, zodat de verwarming een graadje lager kan.
  • Laat apparaten niet op stand-by staan (is ook een stuk brandveiliger).

Ook ventileren is een goede manier om energie te besparen. Hier besteedden we al eerder aandacht aan, in onze digitale nieuwsbrief van oktober. Heb je die editie gemist of wil je het nog even teruglezen? Klik dan hier.

Geen mail gehad?

Heb je geen mail gehad en ben je van mening dat je er wel een had moeten krijgen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.