Enthousiaste tuinliefhebbers en groene paradijsjes: Heel Lefier tuiniert! levert mooie plaatjes op

Op donderdag 30 juni brachten Ton Timmermans van Lefier en Agnes Bakker van IVN Natuureducatie een bezoek aan de prijswinnaars van de tuinactie “Heel Lefier tuiniert!”. De prijs, die vorig jaar voor het eerst werd uitgereikt, is een blijk van waardering voor de groenste en slimste tuinliefhebber van Lefier in 2022.

Omdat er zoveel mooie en bijzondere inzendingen binnenkwamen de afgelopen weken, had de jury het behoorlijk lastig om een voorselectie van acht genomineerden te maken. Al snel werd duidelijk dat de huurders van Lefier op allerlei manieren hun bijdrage willen leveren aan een groene(re) woonomgeving: in hun eigen tuin, op gezamenlijke binnenterreinen, balkons en op en rondom verschillende wooncomplexen.

Waarom deze tuinactie?

Het klimaat verandert. De regen komt steeds vaker met bakken naar beneden en de zomers worden warmer. Steeds vaker kiezen huurders van Lefier uit gemak voor een onderhoudsvrije tuin.

Een groene tuin is bewezen beter voor de gezondheid. Meer groen in je directe omgeving betekent een boost voor je welzijn. Groene tuinen zorgen ook voor verkoeling en voor de opvang van water. Vrolijke huurders, blije dieren en een groene woonomgeving: dat is wat Lefier graag ziet!

Extra prijs

De jury besloot dit jaar om een extra (oeuvre)prijs uit te reiken aan Reina uit Groningen. Reina (80) onderhoudt in haar eentje een stuk grond van 300 vierkante meter achter de Petrus Hendrikszstraat. Dit doet ze al meer dan 28 jaar met ontzettend veel passie en plezier. In de tuin staan allerlei verschillende soorten bloemen, struiken, bomen en fruitplanten. Van het fruit dat ze in haar tuin vindt maakt ze heerlijke jam. Zo heeft ze vorig jaar wel 125 potten bramenjam gemaakt. Deze werden uiteraard gedeeld met buurtbewoners.

Reina’s tuin is daardoor ook een verbindende factor in de buurt. Het bevordert de samenhang en je merkt dat mensen graag wat voor Reina doen. Reina’s populariteit was ook duidelijk te zien aan de nominaties: liefst twaalf keer werd ze voorgedragen door bekenden en omwonenden.

Omdat Reina het geluk heeft dat ze op zo’n groot stuk grond mag tuinieren en een flink aantal huurders van Lefier hun best doet op een veel kleiner stukje, vond de jury het niet helemaal eerlijk om Reina uit te roepen tot de winnaar van 2022. Maar, het werk dat Reina al zoveel jaren verricht verdiende volgens de jury wel een prijs en een hoop complimenten. Reina krijgt daarom dezelfde prijs als de winnaar en een plaquette als blijk van waardering. Daarnaast zal ze binnenkort schitteren in een nieuwe fotoserie van Lefier.

Het bijzondere verhaal van de winnaar

Meriam uit Onstwedde kwam een aantal jaren geleden thuis te zitten met psychische klachten. Sindsdien is haar tuin haar veilige haven. In haar eigen woorden deelt ze haar paradijsje met haar eigen diertjes en de dieren die de natuur haar leent. En Moeder Natuur leent haar dieren met alle plezier uit aan Meriam. Want zij heeft inmiddels de ervaring dat als je iets uitleent aan Meriam, je het altijd weer terugkrijgt. En vaak nog in een betere staat dan voordat je het uitleende.

Meriam’s tuin is net als de tuin van de vorige winnaar Dorien een waar paradijs voor dieren. Werkelijk alles kom je er tegen: haar eigen hondjes, vogels, vlinders, kikkers, bijen, libellen, noem maar op. Ze heeft een enorme liefde voor esdoorns, daar heeft ze een speciale plek voor ingericht die er werkelijk prachtig uitziet. Daarnaast zijn er ook voerhuisjes voor vogels, een insectenhotel, een regenton, fruitboompjes en vele andere dingen in de tuin te vinden. Hoe langer je aandachtig kijkt, hoe meer nieuwe verassingen je tegen blijft komen.

Een van onze juryleden noemde de tuin van Meriam zelfs de mooiste tuin die hij ooit gezien heeft. Door het bijzondere verhaal, de prachtige tuin en het ongelooflijke enthousiasme van Meriam werd het al snel duidelijk: in 2022 komt de groenste en slimste tuinliefhebber van Lefier uit Onstwedde.

Naast Meriam en Reina werden er nog prijzen uitgereikt aan zes andere enthousiaste tuinliefhebbers. Wil je meer lezen over de prijswinnaars? Kijk dan op www.lefier.nl/tuinactie.