Op bezoek bij Reina, winnaar van de oeuvreprijs van 'Heel Lefier tuiniert!'

Afgelopen week gingen we voor de tweede keer op bezoek bij Reina Nuninga, de winnaar van de oeuvreprijs van ‘Heel Lefier tuiniert!’. En kom je bij Reina op bezoek, dan word je altijd ontvangen met een grote glimlach en iets lekkers. De eerste keer dat we bij Reina waren kregen we heerlijke gevulde koeken, deze keer stonden er zelfs potjes zelfgemaakte bramenjam en zoetzure groenten klaar. En in de keuken stond ondertussen de ijsmachine die ze kortgeleden van een vriendin had gekregen vlijtig te draaien.


De heerlijke lekkernijen die we meekregen van Reina

Het verhaal van Reina

Met een heerlijk glas zelfgemaakte kruidenthee nemen we plaats in Reina’s achtertuin. De vorige keer kregen we een rondleiding door de grote tuin die Reina onderhoudt, maar dit keer zoeken we een plekje aan tafel. We komen namelijk om het verhaal achter de tuin van Reina te horen. Want als je Reina aan het woord laat, vertelt ze je in geuren en kleuren over het tot stand komen van de prachtige binnentuin achter de Petrus Hendrikszstraat.


Reina in actie in haar prachtige tuin

Het ontstaan van de tuin

Door een renovatie begin jaren tachtig verhuisde Reina van nummer 49 naar haar huidige woning, waar ze nu 38 jaar woont. Toen ze daar ongeveer tien jaar woonde, startten de gemeente en het WIJ-team het ‘Project verbetering brandgangen’ en via deze instanties kwam ze erachter wie de eigenaar was van het braakliggende terrein achter de woningen. Vroeger waren op dit stuk grond kleine volkstuintjes voor omwonenden te vinden. Het leek Reina fantastisch om hier haar eigen grote tuin te creëren. De eigenaar wilde heel graag van het stuk grond af en vertelde Reina dat ze het mocht het kopen. Dat vond ze geen goed idee, omdat ze in een sociale huurwoning woonde. De eigenaar vond geen koper voor de grond, dus mocht ze het uiteindelijk huren, samen met twee andere buurtbewoners. Het terrein werd verdeeld en Reina mocht zich uitleven op 300 vierkante meter grond.

De aanleg

Reina’s droom werd werkelijkheid: een grote tuin vlak achter haar huis! Naast haar eigen tuin had ze ook de wens om voor de buurtkinderen een strookje tuin aan te leggen, om ze zo kennis te laten maken met alles wat groeit en bloeit. Helaas is dit nooit gerealiseerd, geeft Reina aan. Omdat ze toen nog werkte en het haar afgeraden werd door de mensen in haar omgeving is het er nooit van gekomen.

Wel hielpen de buurtkinderen enthousiast mee met de buurtbewoners, familie en vrienden die het terrein op gingen ruimen. Een medewerker van het WIJ-team zorgde er vervolgens samen met de gemeente voor dat het afval en grofvuil werd afgevoerd. Ook werd het hele terrein werd omgeploegd en een omheining geplaatst.

De jaren na de aanleg

In de beginjaren kon er veel groente geoogst worden, maar door de vele katten en slakken en de natte tuin besloot Reina om daar mee te stoppen. De groente werd omgezet in vruchtbomen, struiken en groente die aan takken groeit, zoals bijvoorbeeld bonen. Nog steeds levert dit ontzettend veel lekker voedsel op. En wat is bij overvloed nou leuker dan dit te delen met je familie, vrienden en omwonenden?

Van toen tot nu

Inmiddels is de binnentuin van Reina uitgegroeid tot een groene oase van rust in een enorm drukke wijk. Je vindt er allerlei verschillende soorten bloemen, struiken, bomen en fruitplanten. Van het fruit dat ze in haar tuin vindt maakt ze heerlijke jam. Zo heeft ze vorig jaar wel 125 potten jam gemaakt! Deze werden uiteraard gedeeld met buurtbewoners.

Reina’s tuin is daardoor ook een verbindende factor in de buurt, iets wat we bij Lefier heel erg waarderen. Het bevordert de samenhang in de buurt en je merkt daarnaast ook dat mensen graag wat voor Reina doen. Zo krijgt ze bijvoorbeeld van de bovenbuurvrouw vaak een lekker bordje nasi na een lange dag zwoegen in de tuin, zodat ze niet meer zelf hoeft te koken. En omdat Reina's tuin bij zoveel mensen een glimlach op het gezicht tovert, heeft Lefier besloten om ook een handje te helpen: wij schakelen het tuinteam van Het GroenHuis in wanneer Reina hulp nodig heeft, zodat zij en de buurt nog zo lang mogelijk kunnen genieten van de tuin.

Aan het einde van ons bezoek nemen we in stijl afscheid: met een heerlijk bakje zwarte bessenijs met slagroom. Uiteraard ook zelfgemaakt. Reina, hartelijk dank voor de gastvrijheid en de vele mooie verhalen!