Feestelijke aftrap voor de bouw van 73 gasloze woningen in Hoogezand

Donderdagmiddag hebben Pieter Witzenburg, directeur Vastgoed Lefier, en José van Schie, wethouder gemeente Midden-Groningen, samen het startsein gegeven voor het bouwrijp maken van het woonveld Borgesius. De gemeente Midden-Groningen is onlangs gestart met het aanleggen van nieuwe riolering en bouwwegen, zodat Lefier deze zomer kan starten met de bouw van 73 duurzame sociale huurwoningen in de wijk Gorecht-West.

Pieter Witzenburg: “Sinds 2012 werken we met de gemeente aan de vernieuwing en verduurzaming van deze woonwijk in Hoogezand. Woonveld Borgesius is de voorlaatste fase van de wijkvernieuwing. Het nieuwe Gorecht-West is sindsdien ruimer en groener van opzet, met veel variatie in woningtypes en huishoudens. Ook deze 73 nieuwe, gasloze woningen krijgen weer een hele andere uitstraling dan de al aanwezige woningen.”

Eind januari heeft Lefier de sloop van de woningen aan de Goeman Borgesiusstraat afgerond. Het bouwrijp maken van het totale woonveld duurt tot de zomervakantie. En dan start Lefier met de bouw van de 73 nieuwe woningen. Het gaat om woningen van verschillende types: grotere en kleinere eengezinswoningen, levensloopbestendige en levensloopgeschikte woningen en een klein aantal zogenaamde patiowoningen. Het zijn Nul-Op-de-Meter-woningen (NOM). Dat betekent dat de woningen bij normaal gebruik net zoveel energie opleveren als dat de bewoners verbruiken. De kosten voor energie zijn daarmee nihil of in ieder geval laag. In plaats daarvan betalen bewoners naast de huur een energieprestatievergoeding (EPV) aan Lefier.

Wethouder José van Schie: ‘Ik ben blij dat we nu kunnen starten met de bouw van deze energiezuinige woningen en het verder opknappen van de wijk. Het wordt een mooie wijk met betaalbare en goede huurwoningen’.

Wijkvernieuwing Gorecht-West
Woonveld Borgesius is de 4e en een-na-laatste fase van de wijkvernieuwing Gorecht-West. In de eerste fase realiseerden we 53 nieuwe woningen. In de 2e fase volgden 58 woningen op woonveld Ter Laan. En tijdens de derde fase leverden we 66 nieuwe woningen op in woonveld Nolens. We verwachten dat deze 73 woningen nog voor de zomer van 2022 klaar zijn. De 5e en laatste fase zal in 2024 zijn afgerond.