Kunstenaar Layla May Arthur wint “open call” voor kunstwerk bij studentenflat de Dragant in Selwerd

De kunstenaar Layla May Arthur wint met haar ontwerp Selwerd Is de open call voor het nieuwe kunstwerk bij de studentenflat de Dragant in Selwerd.

Wijkbewoners van Selwerd konden zowel online als in het wijkrestaurant de Duindoorn stemmen op hun favoriete kunstwerk. Online werd er veelvuldig gestemd op het ontwerp van Daan de Boer, uit de stembus van het wijkrestaurant kwam Layla May Arthur als overduidelijke winnaar. De vakjury koos na lang beraad voor het ontwerp van Layla May Arthur.

De vakjury is onder de indruk van het ontwerp waarin de kunstenaar de verhalen van de wijkbewoners vertaalt naar gedetailleerde tekeningen en teksten die uitgesneden worden in Cortenstaal. Met haar aanpak slaat ze een brug tussen de wijkbewoners en de studenten. Door de uitsneden ontstaat er een speels schaduwspel wat kenmerkend is voor haar stijl.

De onthulling van het kunstwerk staat gepland in het najaar van 2022.

Foto's: Hans Mulder

Over de kunstenaar:

Layla May Arthur (1999) afkomstig van het kleine Britse eiland Jersey en studeerde in 2021 af aan Academie Minerva (Hanzehogeschool Groningen). Haar praktijk kenmerkt zich door levensgrote papieren werken, waarin zij verhalen en landschappen vertaald naar tekeningen die ze op minutieuze wijze uitsnijdt.

Achtergrond:

Tussen 2019 en 2022 zijn de drie iconische studentenflats in de wijk Selwerd, De Dragant (Duindoornstraat), Cornus (Kornoeljestraat) en de Acero (Esdoornlaan) in opdracht van Lefier door bouwbedrijf Van Wijnen gerenoveerd. Met meer dan 900 woonunits en vijftig jaar aan bestaansgeschiedenis spelen zij een belangrijke rol in het Groninger studentenleven. Het is de wens van Van Wijnen en Lefier dat er een kunstwerk bij de Dragant gerealiseerd wordt.

De opdracht

De opdracht is uitgezet via het projectbureau van Academie Minerva (Hanzehogeschool Groningen) en werd aangeboden aan alumni (2011-2021) van deze kunstacademie. Tussen 9 maart en 27 maart 2022 konden wijkbewoners stemmen op één van de ontwerpen van Layla May Arthur, Daan de Boer en Miriam Knibbeler. De vakjury nam het uiteindelijke besluit op 8 april, in haar overweging namen ze de stem van het publiek, de uitvoerbaarheid, duurzaamheid en bovenal de artistieke kwaliteiten van het ontwerp mee.

Meer informatie over Layla May vind je op: www.laylamayarthur.com.