Oplossing voor balkons in Paddepoel

Bij een aantal portieketagewoningen aan de Orionlaan en omgeving in Groningen is betonschade aan de balkons. Gelukkig is de oplossing nu gevonden. In het voorjaar van 2023 gaan we de balkons herstellen.

Schade aan het beton

Door inwerking van vocht is bij sommige balkons schade aan het beton ontstaan. Uit voorzorg hebben we alle balkons gestut. Vervolgens hebben we onderzocht hoe we de balkons kunnen herstellen. De oplossing heeft helaas lang op zich laten wachten, omdat het probleem ingewikkelder bleek dan gedacht. In december 2022 hebben we in de Hagedisstraat 2 balkons helemaal verwijderd. Daardoor is duidelijk geworden hoe we de balkons het beste kunnen herstellen.

Verschillende oplossingen

Niet alle balkons hebben dezelfde problemen. Het herstel kan dan ook per balkon verschillen. Om te bepalen welke aanpak nodig is, nemen we eerst bij elk balkon een monster.

Er zijn drie verschillende situaties:

  • Het beton is beschadigd en er is schade aan de wapening. In dat geval slopen we het balkon en brengen een nieuw balkon aan.
  • Het beton is niet beschadigd, maar er is mogelijk wel schade aan de wapening. Dan verwijderen we de huidige beschermlaag. Daarna verstevigen het balkon met strips. Tenslotte brengen we een nieuwe beschermlaag aan, zodat er geen vocht meer in het beton kan komen.
  • Het beton van het balkon is in goede staat. Dan is versteviging met strips niet nodig. Wel brengen we een nieuwe beschermlaag aan, zodat er geen vocht in het beton kan komen.

Planning

In het voorjaar van 2023 gaan we de herstelwerkzaamheden uitvoeren. Ook komt er een nieuw hekwerk op de balkons. Na de werkzaamheden is het balkon weer veilig te gebruiken, zonder stutten. Daarnaast krijgen de entrees van de portieken een opfrisbeurt. Er komen onder andere nieuwe voordeuren.

Verduurzamen en moderniseren

De flats dateren uit de jaren ’60. Ze zijn in 2017 energiezuiniger gemaakt. De daken en muren zijn toen geïsoleerd en de ramen hebben HR++ glas gekregen. We onderzoeken of we de flats nog verder kunnen verduurzamen en moderniseren. Zodat het er prettig wonen is, ook in de toekomst. Ook onderzoeken we of aansluiting op het warmtenet van WarmteStad mogelijk is. We hebben overwogen om dit allemaal tegelijk op te pakken. Maar dan zou het herstel van de balkons nog langer duren. Omdat dit niet langer kan wachten, voeren we dit nu eerst uit.

Balkon veilig

We begrijpen dat het voor bewoners heel vervelend is dat ze hun balkon niet kunt gebruiken zoals ze gewend waren. En we betreuren het dat het zo lang duurt. Bewoners kunnen hun balkon in de tussentijd wel veilig gebruiken. Het balkon wordt goed ondersteund door de stutten.