Pilot basistuinen in Emmen succesvol

Tuinieren is niet de hobby van iedereen. Veel mensen zorgen goed voor hun huis, maar de tuin schiet er wel eens bij in. En dan kunnen woekerende planten bijvoorbeeld voor overlast zorgen. In Emmen zijn we daarom een jaar geleden gestart met ‘basistuinen’. Een proef, samen met twee huurders. Zij waren niet in staat om hun tuin te onderhouden en hadden helaas geen hulp van familie of vrienden. Een basistuin van Lefier was daarom een fijne oplossing voor iedereen!

De twee basistuinen werden aangelegd in Klazienaveen en Emmer-Compascuum. Lefier heeft de tuinen op laten knappen. In ruil daarvoor ondertekenden de huurders een vrijwillige gedragsaanwijzing (GA). Daarin staat dat zij hun best doen de tuin netjes te houden. De wijkbeheerders hielden de voortuinen goed in de gaten. En… die zien er na een jaar beter uit dan voorheen. De basistuinen blijven netjes en de buren hebben geen last van onkruid of woekerplanten.

Waarom basistuinen?

Elke week krijgen wijkbeheerders meerdere meldingen over slecht onderhouden tuinen. Meestal komt de melding van de buren. Die ervaren dan overlast. Maar ook bewoners zelf geven wel eens aan dat zij hun tuin niet meer kunnen onderhouden. Verhuizen is niet altijd de oplossing. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een mogelijkheid om te helpen.

Wat willen we bereiken met de basistuinen?

Een basistuin is een oplossing voor mensen die niet meer zelf in staat zijn hun tuin te onderhouden. Wel beloven zij te doen wat zij kunnen. Lefier legt een eenvoudige tuin aan die makkelijk is te onderhouden. Dat kost geld, maar bespaart ook geld. Want bemiddelen bij overlast kost veel tijd en geld. Ook zorgt een basistuin voor meer leefbaarheid in de wijk. De straat ziet er weer netjes uit. Maar het belangrijkste is dat de bewoner in zijn of haar huis kan blijven wonen. Dankzij de hulp bij het tuinonderhoud. En, ook niet onbelangrijk: de wijkbeheerder staat niet elke week bij je op de stoep.

Kom ik ook in aanmerking voor een basistuin?

In Emmen was de proef met twee basistuinen succesvol. Daarom gaat Lefier kijken of er meer basistuinen aangelegd kunnen worden. Zodra er meer bekend is, zullen we dat laten weten. Natuurlijk houden de wijkbeheerders alles goed in de gaten. En zullen zij je, als ze denken dat een basistuin voor jou een oplossing is, aanspreken. Natuurlijk kun je nu ook al een wijkbeheerder vragen waar je hulp kunt krijgen voor je tuin. Zij denken graag met je mee!