Veel woningen in dorpen Midden-Groningen verduurzaamd

Het verduurzamen van 268 gezinswoningen in de dorpen van Midden-Groningen is in volle gang. De woningen staan in Froombosch, Harkstede, Kolham en Siddeburen. Naar verwachting zullen eind dit jaar alle woningen klaar zijn. Aannemer Jorritsma Bouw voert het werk uit, in opdracht van Lefier.

Treintje

Vanaf eind 2021 rijdt ‘het treintje’. Zo noemen we dit omdat het een hele logistieke operatie is waarin bouwstromen elkaar in rap tempo opvolgen en we van dorp naar dorp gaan. De woningen in Froombosch (28) en Harkstede (92) zijn nagenoeg klaar. De werkzaamheden in Kolham (55) ronden we in april/mei af. In Siddeburen (93) starten we in april. De woningen hadden een laag energielabel. Na de ingrepen hebben ze het energiezuinige label A.

Isoleren schil om de woningen

Nadruk ligt vooral op het isoleren van de schil: in en op daken, muren en bodem wordt isolatiemateriaal aangebracht. Daarnaast zorgt de nieuwe mechanische ventilatie (met CO2-sensor) voor een gezonder binnenklimaat. In woningen waar keuken, douche en toilet gedateerd zijn, pakken we die ook direct aan. Op het dak worden overal zonnepanelen geplaatst. Planmatige werkzaamheden, zoals het buitenschilderwerk of het (vernieuwd) aanbrengen van rookmelders doen we ook gelijktijdig. Zo hebben de bewoners maar gedurende één periode last van ons.

Bewoonde staat

‘Eigenlijk willen we de woning zo klaarmaken dat we er de eerste 10 jaar niet terug hoeven komen’, zegt projectmanager Ype Pultrum. ‘De bewoners krijgen een duurzaam, comfortabel huis, maar we beseffen goed dat ze er ook wat voor moeten laten. We verbeteren de woningen namelijk in bewoonde staat. Dat kan wel, maar het vraagt wel veel flexibiliteit van bewoners. De ene bewoner vindt het leuk dat er bouwvakkers over de vloer komen, de andere maar lastig. Het hangt ook vaak van de gezinssituatie af. Voor beide hebben we begrip. Door goed met de bewoners te overleggen, komen we er altijd wel uit.’