Prijsplafond voor energie - reken je niet rijk!

Op 1 januari is het prijsplafond voor gas en elektriciteit ingegaan. Dat betekent dat je maximaal 1,45 euro voor een kuub gaas betaalt en 40 cent voor een kilowattuur stroom. Dit wordt door je energiebedrijf automatisch verrekend. Je hoeft er zelf dus niets voor te doen. Hoe het energieplafond precies berekend wordt, is best ingewikkeld. Maar ondanks dat is het advies simpel: blijf vooral zuinig doen met gas en elektriciteit. 

Blokverwarming

Wie een eigen gas- en elektrameter heeft, ontving in november en december 2022 éénmalig 190 euro per maand van de overheid. Voor huishoudens met blokverwarming of huurders van een kamer was deze tegemoetkoming er niet. Het kabinet heeft nu bepaald dat er alsnog een vergoeding komt voor mensen die geen eigen energiemeters hebben. Hoe hoog dit bedrag is en wanneer het wordt uitbetaald, is nog niet bekend. Naar verwachting zal dit eind februari zijn. 

Let op je meterstanden

Als je een slimme meter hebt, worden je meterstanden automatisch naar het energiebedrijf gestuurd. Maar heb je geen slimme meter, dan moet je zelf je meterstanden doorgeven. Je energiebedrijf zal dit jaar vaker je standen willen weten. In elk geval begin januari. Je krijgt vanzelf bericht om deze door te geven. Vergeet dit niet, want anders loop je het risico dat het prijsplafond niet goed wordt berekend op jouw verbruik. En moet je later dit jaar alsnog meer bijbetalen dan verwacht. 

Blijf besparen!

Begin 2023 is de prijs voor gas en elektriciteit gelukkig weer wat gedaald. En door het prijsplafond hoef je ook niet bang te zijn voor enorme prijsverhogingen dit jaar. Toch is alles nog niet zoals het was. Het blijft dus belangrijk om zo zuinig mogelijk te zijn met energie. Voor het klimaat, maar vooral voor je portemonnee!