Vertaal deze pagina

24-7-2019

Uw huis bij warm zomerweer

Binnentemperaturen vanaf 26 graden vormen een risico voor de gezondheid. Wat kunt u doen om uw huis goed koel te houden bij aanhoudend warm weer? 

Tips om hitte in de woning tegen te gaan:

Tocht ‘s ochtends en ’s avonds
Om het huis wat af te laten koelen, kan je het beste 's ochtends vroeg (voordat het echt heet wordt) ramen en deuren tegenover elkaar open zetten. Laat het een uurtje flink doortochten en doe daarna alles weer dicht, zo blijft het huis ietwat koel.

Houd de zon buiten
Houd alles donker en afgesloten, zodat er geen hitte naar binnen komt. Zodra het begint af te koelen is het tijd om alles open te zetten. Luiken en zonneschermen helpen de zon buiten de deur te houden. Bij gebrek daaraan is het meest gehoorde advies: ramen en gordijnen dicht houden.

Stekkers uit de stopcontacten
Het klinkt misschien gek maar aangesloten elektrische apparaten geleiden stroom en produceren warmte. Dat is zelfs het geval als het apparaat op 'stand-by' staat. Om het huis koel te houden, is het daarom verstandig alle apparaten die je niet gebruikt los te koppelen. Scheelt toch weer een paar graden.

Zorg voor groen
Mensen met een tuin, dakterras of balkon wordt aangeraden om veel planten neer te zetten. Tegelvloeren en stenen houden warmte vast, maar groen zorgt voor verkoeling. Gras, struiken en vooral bomen maken de omgeving aangenaam. Ook klimplanten zijn ideaal voor verkoeling.

Zorg goed voor jezelf maar let ook op anderen. Controleer bijvoorbeeld regelmatig je huisdieren, zodat ze niet onnodig lijden onder de warmte. Houd ook oudere familieleden, vrienden, buren en kennissen in de gaten. Heb je zelf hulp nodig? Bel dan mensen uit je omgeving op of ga bij hen langs om te vragen of zij een oogje in het zeil willen houden. U kunt ook een kijkje nemen op de website van GGD Groningen voor meer tips.