Onderzoek naar energielabels

Afgelopen weken is er in de krant veel geschreven over energielabels. In Meppel heeft een aantal huurders bij woningcorporatie Woonconcept aan de bel getrokken. Zij dachten dat het energielabel van hun woning niet klopte. Woonconcept heeft dit laten onderzoeken. Daar is uit gebleken dat een aantal labels inderdaad niet juist is.

Lefier bepaalt niet zelf het energielabel
Energielabels worden altijd vastgesteld door een gecertificeerde, externe partij. Lefier heeft daar dus zelf geen invloed op. Ook is de manier van het vaststellen van een energielabel een paar jaar geleden veranderd.

Het energielabel zegt niet alles over energieverbruik
Een groen energielabel, A, B, of C, betekent niet dat een woning altijd energiezuinig is. Zo kan een huurder in een woning met een energielabel D bijvoorbeeld een lagere energierekening hebben dan een huurder in een even grote woning met label B. Ook kan een woning in een complex of rij een ander label hebben dan de woning ernaast. Zelfs als de woning helemaal hetzelfde lijkt.

Wij zoeken uit hoe het zit
Lefier heeft, net als andere woningcorporaties in Drenthe en Groningen, geen aanwijzingen dat er grote hoeveelheden energielabels niet kloppen. Maar we nemen het onderzoek van Woonconcept wel serieus en zoeken nu goed uit hoe het zit met de juistheid van onze energielabels. Dat doen we samen met andere woningcorporaties.

Vraag hulp als u een hoge energierekening heeft
Als u een hoge energierekening heeft, kunt u hulp vragen. Bijvoorbeeld van een wooncoach van Lefier. Die geeft u tips om energie te besparen. Of helpt u met uw huishoudboekje. Kijk op lefier.nl/besparen.